Vyhľadávanie

Ak by bol súdny príkaz falošný, kto by bol zodpovedný?

15.05.2018 16:10

(20. máj 2016)

   Neustále si kladiem otázku, čo by som urobila na mieste učiteľky, ktorej spred očí odviedli z triedy dieťa. Je mi jej veľmi ľúto. Pre svojich malých zverencov bola autoritou. Neviem, či tou autoritou aj zostala. Ešte horšie je na tom (u detí a možno aj u rodičov)  pani riaditeľka. Ak by som bola malým dieťaťom,  mysľou by mi asi prebehlo: pani učiteľka si zavolala na pomoc pani riaditeľku a tá nič neurobila. Väčšej autority  predsa na škole niet.

   Čím viac chcem pochopiť, čo sa to stalo, tým menej chápem, ako si niekto môže len tak vtrhnúť do školy, ba dokonca do triedy. To votrelcov nikto nevidel, neupozornil ich, že najprv musia ísť za vedením školy? Už neexistujú žiadne pravidlá?

   Podľa mňa, za všetko, čo sa deje v priestoroch školy, je zodpovedná riaditeľka. Starí rodičia doviedli dieťa do školy a už ho viac nevideli. Najbližšie možno nejaký vagabund bude mávať falošným súdnym príkazom a pani riaditeľka mu bude asistovať namiesto policajtov?

   A čo starí rodičia? S tými sa nikto baviť nebude? To nemajú právo, aby sa s vnukom rozlúčili? Čo ak ho už nikdy neuvidia? Budú sa trápiť, čo sa s vnúčatkom stalo, či je v dobrých rukách, či netrpí, či mu neubližujú.

   Povedzme to inak. Na spomínanej škole už neexistuje žiadna autorita. Prídu cudzí ľudia a robia si tu, čo chcú. Súdny úradník ukáže silné lakte a v tej chvíli sa stane niekym, aj keď porušuje zákon. Pani riaditeľka sa iba prizerá, ako sa stal cap záhradníkom v jej záhrade a ona tomu nedokáže zabrániť.  A kde bol školník so zdravým sedliackym rozumom?

   Právnici nás znovu presvedčili o svojej sile aj na chvoste paragrafovej mašinérie. Plnia svoje úlohy aj cez mŕtvoly, veď ich dobre platíme. A učitelia sa iba prizerajú a konajú podľa výšky svojho platu. Už aby sa človek bál, zveriť im svoje dieťa do rúk.

   Ak by bol súdny príkaz a súdny úradník falošný, kto by bol zodpovedný? Skvelý námet ako ukradnúť dieťa zo školy. Stále mi vŕta v hlave, prečo sa tak súdny úradník ponáhľal, prečo nepočkal na políciu? Konal tak z vlastnej vôle, alebo sa riadil nejakým špeciálnym príkazom?

   Riaditeľku školy by som ihneď odvolala. Veď si neodniesli vrece zemiakov. Súdnemu úradníkovi to nezazlievam, on nie je pedagóg a vrece zemiakov a dieťa sú u neho (asi) na rovnakej úrovni.

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.