Vyhľadávanie

Alternatíva pána Kažimíra?

19.05.2018 08:21

(28. september 2016)

   Rozhodla som sa rozvinúť teóriu o tom, ako chce pán minister pomôcť bratislavským učiteľom. Niekto povie, že maľujem čerta na stenu a vymýšľam si bludy. Skúste aj vy v tejto súvislosti rozvinúť svoju fantáziu a urobiť si nejaké závery. Každý predsa môže byť aspoň chvíľu prognostikom.

   Pán Kažimír zvýši platy bratislavským učiteľom a možno aj učiteľkám. Podľa akých kritérií bude postupovať? Vezme si priemernú mzdu v jednotlivých krajoch a učiteľom ju zvýši o určité percento?

   Potom rovnaký poriadok urobí s platmi  pracovníkov v štátnej správe, platmi policajtov, štátnych lekárov, veď žijú mimo Bratislavy a toľko im netreba. Možno sa podobným spôsobom dopracuje aj k poslancom národnej rady. Tým, čo nemajú trvalý pobyt v Bratislave, navrhne nižšie platy.

   Len nechápem, prečo všetci platíme dane, odvádzame príspevky do sociálnej a zdravotnej poisťovne (podľa kritérií, ktoré platia pre všetkých obyvateľov Slovenska). Obchodné reťazce nám predávajú tovar za rovnakú cenu vo všetkých svojich obchodoch (v Bratislave, Prešove, aj v Bardejove). A ak máš tú smolu, že si odkázaný nakupovať v dedine, v ktorej žiješ, musíš si priplatiť.

   Ak sa napríklad samosprávne kraje rozhodnú konať podľa pána Kažimíra, tiež pridelia vyššie platy učiteľom z mesta a ostatným ich odstupňujú podľa veľkosti miest a dedín v kraji? „Šak na valale sebe daco zasadza, ta še jim zrodzi, daco vichovaju, ta budu mac i mesa. A co jim vecej treba?“

   V štátnej správe nastane taký obrovský chaos, že sa už v tom nikto nebude vyznať. Potom prídu samozvanci, ktorí si okolo seba vytvoria skupinky (viď jedného bratislavského učiteľa, alebo jedného trnavského podnikateľa). Také talenty sa nájdu v každom kraji. Začnú sa združovať stále do väčších celkov.

   Nuž a keď už budú jednotlivé kraje dobre zorganizované, zlúčia sa do jednej celoslovenskej organizácie. Zvolia si novú národnú radu, novú vládu, nového prezidenta a vyberú nové hlavné mesto. Viete predsa, že srdcom Slovenska je  povstalecká Banská Bystrica. Mohla by sa teda stať hlavným mestom novej Slovenskej ľudovej republiky.

   Košice radšej nie, lebo sa tam narodil pán Kažimír a mohol by sa vrátiť a vieme my, čo sa ešte zrodí v jeho hlave?! Narodil sa 28.6.1968. Má 48 rokov. Tie osmičky vyzerajú nebezpečne. Myslíme na to, že je náš najhlavnejší ekonóm. Ešteže máme parlament!

   Potom už asi nikto z prišelcov nebude chcieť byť Bratislavčanom a každý sa vráti domov, do svojho rodného kraja. Dúfam len, že sa nebudú správať ako tí, ktorí sa vrátili na Slovensko po roku 1989. Múdrejších od nich nebolo. Nuž a z Bratislavy sa stane malé provinčné mestečko so zaujímavou históriou.

   Je veľa alternatív, ako by to mohlo skončiť. Iste si spomínate na citát: „Je to malý krok pre človeka, ale obrovský skok pre ľudstvo.“ (Neil Armstrong). Predstavte si, že ten malý ústretový krok urobí pán Kažimír smerom k bratislavským učiteľom, ale obrovský skok urobia obyvatelia Slovenska. A kam povedie ten ich obrovský skok? Asi čo najďalej od Bratislavy… a možno do nej. A všetci budeme Bratislavčania.

   A ešte taká malá poznámka na okraj. Asi aj bratislavsky bezdomovec má vyššiu životnú úroveň ako bezdomovec v inom slovenskom meste. Odvíja sa to od toho, kto kde žije, alebo od toho, čo človek so svojím životom urobí?

S témou súvisí aj tento môj príspevok: https://hedviga49.blog.pravda.sk/2016/01/05/pan-draxler-do-cieho-zadku-ste-nabrali-smer/

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.