Vyhľadávanie

Amerika je zem veliká, Amerika je Amerika!

22.05.2018 09:52

(9. november 2016)

   Američania si zvolili väčšie zlo a Slováci si zvolili menšie zlo? Američania ešte nevedia, čo im ich väčšie zlo prinesie, Slováci už vedia, čo im menšie zlo prinieslo.

   V Amerike aj na Slovensku priniesli prezidentské voľby veľa zhonu, klebiet, konfrontácií a na povrch vyplávali informácie, ktoré možno mali zostať skryté pod hladinou, pod ktorú vidí len niekoľko vyvolených.

   Američania si zvolili podnikateľa, aj my sme si zvolili podnikateľa. Ani jeden z nich nemá politickú prax. Kladiem si otázku, čo viedlo amerického podnikateľa k tomu, aby zabojoval o kreslo prezidenta? Čo viedlo nášho podnikateľa k tomu, aby sa chcel stať reprezentantom všetkých Slovákov v cudzom svete?

   Otázky sa vynárajú jedna za druhou, aj keď americké voľby neboli v ostatných dňoch mojou prioritou. Tesne po voľbách na mňa zapôsobili aj naše média. Ich moderátori aj pozvaní hostia vyžarovali nedefinovateľnú energiu rozčarovania. Čo s tým teraz budú robiť?

   Katastrofické scenáre sa nenaplnili. Je po bitke dvoch rivalov, „športové“ zápolenie sa skončilo a je o čom hovoriť, o čom premýšľať. Najzaujímavejšie na tom je, že mnohí už nemyslia na nového amerického prezidenta, ale myslia na seba a hľadajú odpoveď na prosté dve slovká – čo teraz …

   Na Slovensku sa asi v krátkom čase nič nezmení, lebo nám dochádza všetko o niečo neskôr. A neskôr je svet už niekde úplne inde. Kde? To vie len niekoľko vyvolených Slovákov a nám, bežným občanom prezradia len to, čo sa im hodí. (Za bežných Slovákov nerátam tých mimoriadne nadaných.)

   Rada porovnávam. Nie seba s inými, ale iného s iným, aby som dospela k novému poznaniu. A viete k akému poznaniu som dospela pri porovnávaní prezidentských volieb u nás a v Amerike? Začiatok je vždy rovnaký, nech už vyhrá ktokoľvek. Záleží len na tom, čo s tým víťazstvom víťaz volieb urobí.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.