Vyhľadávanie

BENJAMIN FRANKLIN

04.04.2019 11:35

Najprv len také jemné mávnutie motýlími krídelkami kdesi v Amerike a neskôr je z toho v Európe hurikán. Zaujímalo ma, kto je človek, ktorý to spôsobil.

Najprv správa TASR: „Prvý raz sa nepriamo o zavedení letného času zmienil v roku 1784 americký politik Benjamin Franklin. V jednom z článkov uviedol, že ľudia by mali skôr vstávať a skôr chodiť spať, aby efektívnejšie využili denné svetlo.“

Benjamin Franklin (1706-1790) sa narodil v Bostone. Bol to taký všestranný americký človek. U svojho staršieho brata sa vyučil za tlačiara. V remesle sa zdokonalil v Londýne. Vrátil sa do Ameriky, usadil sa vo Philadelpfii a začal vydávať noviny, založil verejnú knižnicu a vstúpil do miestnej slobodomurárske lóže. Stal sa veľmajstrom. Neskôr sa stal veľmajstrom všetkých lóží.  Publikoval prvé pravidlá slobodomurárov v amerických kolóniách. 

Mať vlastnú tlačiareň je skvelá vec! Už len nájsť spôsob, ako tlačoviny z tlačiarne šíriť! Vedel ako nato a v krátkom čase sa stal hlavným poštmajstrom pre mesto Philadephia. Postupne sa vypracoval na ministra pôšt spojených kolónií.

Jeho úspešná tlačiareň mu zarobila toľko, že už nemusel manuálne pracovať a mohol sa venovať politike a vedeckej práci. V roku 1779 Kongres spojených kolónii prijal Deklaráciu nezávislosti, ktorej spoluautorom bol aj Benjamín Franklin. Jednoducho USA už nezáviseli od Veľkej Británie a 4. júl sa stal Dňom nezávislosti.

V rokoch 1779 – 1785 pôsobil ako prvý veľvyslanec USA vo Francúzsku, kde dosiahol obrovský úspech – mierovú zmluvu s Veľkou Britániou. Vojna o nezávislosť USA sa skončila. Jeho portrét je na stodolárovej bankovke.

A jeho vedecké aktivity? Vypustil do búrkového mračna šarkana a zistil, že blesk je istá forma elektriny. Ako prvý opísal kladný a záporný elektrický náboj. Vynašiel bleskozvod.

Hlavným zdrojom svetla bola v minulosti sviečka a petrolej.  Benjamin Franklin  bol synom výrobcu mydla a sviečok a veľmi mu záležalo na tom, aby sa nimi neplytvalo. Neviem, či sa to páčilo jeho otcovi, keď

napísal článok o tom, že ľudia by mali skôr chodiť spať a ráno skôr vstať, aby efektívne využili denné svetlo a nespotrebovávali toľko sviečok.

Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin

 

Ešte chcem pripomenúť:

SELČ – stredoeurópsky letný čas sa spája aj s esejou londýnskeho staviteľa Williama Willeta, ktorú napísal v roku 1907. Zaoberal sa v nej mrhaním denným svetlom.

SEČ – stredoeurópsky čas dostal prívlastok zimný.

Podrobnosti si môžete prečítať aj na https://vedanadosah.cvtisr.sk/zmena-casu  

Hovorí sa, že človek má osem hodín pracovať, osem hodín sa zabávať a osem hodín spať. Vtedy je z neho normálna zdravá ľudská bytosť.

Nič lepšie ako slnko ešte žiaden človek nevymyslel a tak sa mu musíme, zatiaľ, prispôsobiť.

 

 

27. marec 2019

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.