Vyhľadávanie

Bociany

25.06.2018 09:38

BOCIANY

„Hovorí sa, že bocian nosí deti. Celé generácie takto vysvetľujú deťom narodenie dieťaťa. Pôvod tejto legendy nájdeme pravdepodobne v Grécku, kde sa tento vták spája s narodením Héry (rímskej Juno), ochrankyne žien.“ (s.59)

„V Číne a Japonsku sú sťahovavé vtáky a ich znovuobjavenie v určitom ročnom období symbolom dlhovekosti“ (s.40) Medzi také vtáky patrí aj bocian.

Spracované podľa knihy -  Jack Tresidder  1001 symbolov, vyšla vo vydavateľstve IKAR 2004

 

Bocian biely - Ciconia ciconia

Európsky bocian zimuje v Afrike, tam sleduje roje kobyliek, lebo sa tam nimi živí.

Bocian si rád stavia hniezda v korunách vysokých stromov, na skalnatých útesoch a asi najradšej na komínoch domov. Keďže je symbolom šťastia, ľudia sa snažia prilákať ho aj tým, že na komín svojho domu upevnia koleso, aby mal dobrý základ pre stavbu nového hniezda. Je z raždia a  každý rok  sa do neho vracia ten istý bocianí pár. Opraví ho, trochu zväčší.

Bocian, na svojich dlhých štíhlych nohách vyzerá veľmi dôstojne. je výborný letec. Vie plachtiť a vzlietať v špirálach. Pri dvorení však nemotorne tancuje, klepoce zobákom a pohadzuje hlavou dopredu a dozadu.

O mláďatká, ktoré sa liahnu holé, sa starajú obaja rodičia. Nekŕmia ich priamo, ale potravu im vydávia a mláďatka si ju musia samé pozbierať. Živia sa rozličnými živočíchmi.

Bocian y sa dožívajú 20 rokov, v zajatí aj viac

Spracované podľa knihy - Svet živočíšnej ríše, Vydavateľstvo Osveta, 1978  

 

Bocian čierny - Ciconia nigra

Je lesným vtákom. Hniezda si stavia pri horských potokoch, na stromoch a nikdy nevyhľadáva obývané priestory. Je natoľko citlivý, že odkiaľ ho už raz človek odohnal, tam sa nevracia.

Spracované podľa knihy - Svet živočíšnej ríše, Vydavateľstvo Osveta, 1978

 

..........

 

Základné charakteristiky bociana bieleho:

 

Rad: brodivce

Dĺžka tela: 110 cm

Rozpätie krídiel: 180 cm

Hmotnosť: samec  2 610 g, samica  2 275 g

Počet vajec: 3 - 4 ks

Doba inkubácie: 30 - 34 dní

Doba odchovu mláďat: 54 - 40 dní 

Dĺžka života: 25 rokov

Potrava: žaby, ryby, hady, hmyz, drobné cicavce

Sociabilita: páry a malé skupiny, ale i veľké migračné skupiny

Výskyt: lúky a močiare Európy, Ázie a Afriky

 

ZDROJ:

https://www.ilava.sk/aktuality/bociany-sa-vratili

 

..........

 

Spadnuté hniezdo

Bocianie hniezdo číslo 630 spadlo asi pred týždňom. Zahynuli tri malé bociančatká. Bociany si postavili nové hniezdo na elektrickom stĺpe blízko kaštieľa.

Sú asi nešťastné, celé popletené, dezorientované. Smútia za mláďatkami. Stavajú aj ďalšie hniezda na elektrických stĺpoch  po celej dedine. Jedno začali stavať pri materskej škole.

Hovorí sa, že bocian je symbolom šťastia a rodiny, grécke legendy bociana spájajú s bohyňou Hérou – ochrankyňou žien. Číňania ho považujú za symbol dlhovekosti a na Slovensku sa hovorí, že bocian nosí deti.

 

 Foto: Michal Imre

27. jún 2018

 

..........

 

Bociany, bocianice, bociančatá, čo s vami?

   Bociany odlietajú koncom augusta. Preletia ponad Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Izrael, niektoré sa usadia v Egypte, iné putujú až do strednej Afriky. Kto vie, koľko z nich sa vráti na svoje letné dočasné sídlo na Slovensko?!  Prečo toľké obavy? Spomenula som si na jeden nepríjemný zážitok z minuloročnej jesene.   

   Asi 300 metrov od obce Stuľany smerom na Raslavice som zbadala mŕtveho bociana zaveseného na strome a cez cestu na pokosenej lúke ležal druhý. Veď bociany už odleteli, prebehlo mi mysľou. Čie šťastie si odniesli?

   Bociany sú totiž už od čias starovekého Grécka symbolom rodinného šťastia. Bohyňa Héra bola ochrankyňou domáceho kozuba a ochrankyňou týchto vznešených vtákov. Ak im niekto ublížil, zasiahlo ho nešťastie, ktoré na neho zoslala.

   Človek, ktorý spomínané bociany zabil a číta tieto riadky, iste premýšľa nad svojím životom a spytuje si svedomie. V treťom tisícročí poverám nikto neverí, ale keď ho stihne nešťastie, stane sa z neho topiaci, ktorý sa aj slamky chytá, lebo strach má veľké oči.

   Nielen ľudia, ale ani bociany a bocianice to nemajú v živote ľahké. Len čo dospejú, „zosobášia sa“ a ak Boh dá, žijú spolu 25 rokov. Postavia si hniezdo, v ktorom každý rok vysedia jedno až štyri bociančatá. Na vajíčkach sedia 30 až 34 dní. Bývajú roky, keď im nepriazeň počasia nedopraje potomkov. S výchovou mláďat sú radosti aj starosti. Za 40 až 54 dní musia byť pripravené prekonať 10 000 kilometrovú cestu do Afriky.

   Na ilustráciu uvediem príbeh jednej bocianej rodinky, ktorá si urobila svoje „letné sídlo“ na komíne kúrie rodiny Desseffi v Koprivnici. Prvýkrát k nám prileteli v roku 1947. Najprv priletel bocian a začal so stavbou prechodného domova. Potom priletela bocianica a hniezdo spolu dokončili. Na lúkach, poliach, mokrinách i pri potoku objavili množstvo hmyzu, žiab, rýb, hadov a drobných cicavcov a toto ich zlákalo. Svoje hniezdo si udržiavali v bezchybnom stave dlhých dvadsaťpäť rokov.

   Jedného dňa sa nevrátili a o opustené hniezdo začali bojovať iné bociany. Boj zvádza samec, ktorý je silnejší. Má okolo 2600 g (bocianica váži o 300 g menej). Dĺžka jeho tela je 110 cm a rozpätie krídel 180 cm, a ak prirátame dlhý silný zobák, boj je naozaj neľútostný.

   Od roku 2009 sídlia bociany na stĺpe pri kaštieli, ktorý im dal postaviť starosta. Začiatky boli ťažké. Najprv priletel jeden bocian, potom ďalšie dva, pobili sa a zostal najsilnejší. Žiaľ, žiadna bocianica za ním nepriletela, no nevzdával sa. Celé leto vylepšoval hniezdo a o rok bola aj bocianica aj bociančatá.

   Hniezdo na komíne starej kúrie, vysoké smreky, terén s dostatkom potravy a pokoj, to sa už nevráti. Komín druhej kúrie, ktorý mu slúžil ako pozorovateľňa, odkiaľ sledoval, čo sa deje v hniezde, tiež neexistuje. Nečudo, že vymýšľa a začína stavať hniezdo na elektrickom stĺpe, rovno nad starostovou novou studňou. Skúšal aj na budove škôlky, ale tam trčia hromozvody, tam hniezdo nepostavíš, ani iné komíny v okolí sa mu akosi nepozdávajú.

   Človek nemôže chcieť všetko, aj pekne upravené prostredie, aj bociany. Bocian žije podľa vlastných pravidiel a neprikážeš mu: „Tu budeš hniezdiť!“ Ak ho nerešpektuješ, odletí a s ním odletí aj tvoje šťastie. Aké šťastie?

   Viete o tom, že bocian v dedine signalizuje zdravé životné prostredie a osie hniezda pod škridlami domov napovedajú, že tam nie je žiadna chémia, žiaden škodlivý stavebný materiál, ktorý jednému prináša zisky, inému rakovinu? Krtko v záhrade zase monitoruje zem, ktorá vám prináša úrodu a požiera hmyz. Vypočítavať by sme mohli donekonečna.

   My ľudia sme už takí: Kradol si? Zabil si? Sú na to paragrafy! Zabil si bociana? Aj na to máme paragraf! (pokuta za bociana bieleho - 1700 € ). Kto vie, či sa policajtom podarilo zistiť, ako prišli o život dva bociany za obcou Stuľany?

 

Asi 300 metrov od obce Stuľany smerom na Raslavice som zbadala mŕtveho bociana zaveseného na strome a cez cestu na pokosenej lúke ležal druhý. Veď bociany už odleteli, prebehlo mi mysľou. Čie šťastie si odniesli?

 

Hedviga Imrová

Foto: Michal Imre

Bardejovské novosti 13 - 27. marec 2012 

 

...........

 

Bocianie hniezdo v Koprivnici je deviate najstaršie na Slovensku

Symbol šťastia a rodiny je už pri maďarskej hranici

 

   Keď 3. februára zaznela ľúbostná melódia samčeka sýkorky, každý pochopil, že jar klope na dvere. V rovnakom čase spievali aj drozdy.  Naše sťahovavé vtáky - škovránky, škorce a trasochvosty sú už na Slovensku a bociany pri maďarsko-slovenskej hranici. Zvyčajne prilietajú v polovici marca. Celú zimu sa zdržiavajú v strednej Afrike. Odtiaľ k nám prilietajú aj kukučky, lastovičky a dážďovníky.

   Blízko nášho domu je stará kúria a na jej komíne bocianie hniezdo. Odoláva víchriciam, búrkam, horúcemu slnku i hluku už od roku 1947. Je deviate najstaršie na Slovensku. V minulom roku, keď oslávilo svoje 60. výročie, vyliahli sa v ňom štyri vtáčatká. 

Starosta obce Ing. Peter Krupa sa im snažil nájsť príjemnejšie prostredie, ale bociany sa odmietli presťahovať. Dokonca sa mu pomstili a poškodili mu nové vchodové dvere na dome. Najradšej sa vracajú do svojho starého hniezda.

   Internet je pre mňa bohatým zdrojom informácií. Kliknite si na stránku SOVS (Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku) a sa dozviete o nich viac. Napríklad aj to, že bocianie hniezdo si môžete adoptovať, že najstaršie hniezdo na Slovensku je z roku 1900 a nachádza sa v Brezovici v okrese Sabinov a najstaršie hniezdo v našom okrese je v Koprivnici. V Zemplínskom Hradišti majú 16 bocianích hniezd. Giraltovčania sa pýšia šiestimi. Najslávnejšie hniezdo je v Sabinove. Objavilo sa totiž v oscarovom filme Obchod na Korze.

   Bociany žijú v pároch a dožívajú sa 25 rokov. V minulom roku sa na Slovensku vyliahlo 2626 mláďat. Na spomínanej stránke nájdete záznamy aj o bocianoch z vašej dediny. Dokonca sa môžete stať spolupracovníkmi SOVS, ktorí si o nich robia podrobné záznamy a potrebujú pomoc každého. Chýbajú im totiž termíny príletu týchto chránených vtákov. Práve tu môžeme pomôcť všetci.

   Bociany sú u nás chránené. Nikto nesmie siahať na ich hniezda. „Kto bocianovi zhodí hniezdo, do roka mu zhorí dom“, hovorí ľudová múdrosť. O krkavcovi sa zase hovorí, že prináša nešťastie, kuvik je poslom smrti, straka je zlodejka, škovránok posol jari a bocian symbolom šťastia a rodiny, tak si ho chráňme.

 

Kúria Desseffiovcov z polovice 19. storočia je kultúrna pamiatka.

 

   Škoda, že je v takom dezolátnom stave. Do roku 1970 slúžila ako základná škola. Starosta  prisľúbil, že po rekonštrukcii v nej nájdu miesto pre knižnicu, fitnes klub, spoločenskú miestnosť a v suteréne zriadia internetovú kaviareň a saunu.

   Tento rok, dúfajme, na jej komíne už po 61-krát privedie na svet svoje potomstvo bociania rodinka.  

 

Hedviga Imrová

Foto: Michal Imre

 

Bardejovské novosti 10 - 4. marec 2008

 

..........

 

Informácia o výskyte bociana bieleho na našom území

Už odleteli

  Bociany na našom území svojím príletom symbolizujú jar a odletom jeseň. Zostávajú u nás necelých päť mesiacov v roku, čo stačí nato, aby priviedli na svet mláďatá a naučili ich lietať. Je ich stále menej a potrebujú  pomoc človeka. Informácie, ktoré nám poskytol vedúci oddelenia ochrany prírody a zložiek životného prostredia na Okresnom úrade vo Svidníku Ing. Miroslav Kurtý, iste pomôžu získať ich ďalších ochrancov.

  Organizovaný prieskum hniezdneho rozšírenia bocianov bielych na Slovensku má vyše 50-ročnú tradíciu. V tomto roku sa na prieskume zúčastnilo okolo70 detí Svidníckeho okresu, ktoré informovali Spoločnosť pre ochranu vtáctva, kedy a kde spozorovali  prvého bociana. Bocian biely je totiž uvedený v zozname druhov ohrozených v celej Európe. Oproti roku 1934 sa ich počet na Slovensku znížil z 2218 na 1018 zistených hniezdiacich párov, to znamená, že ich úbytok je až 54-percentný. Regulácia vodných tokov a chemizácia v krajine spôsobili, že poklesla ich potravinová základňa a zhoršila sa ich zdravotná kondícia. Mnoho bocianov bolo usmrtených elektrickým prúdom.

  V okrese Svidník evidujeme 33 hniezd. V tomto roku zostalo 6 hniezd neobsadených, 2 obsadené hniezda zostali bez mláďat a ostatných 25 hniezd s mláďatami. Bocian znáša 2 až 4 vajcia, ale vo väčšine hniezd v okrese prežili len dve mláďatá. Pohlavne dospievajú v treťom roku života a ich vek sa skrátil na 12 rokov.

  Z hniezdísk u nás odlietajú v druhej polovici augusta. Podľa  počasia letia vo výške do 3000 m a denne preletia 50 až 400 km. Letia v početných kŕdľoch na zimoviská v južnej Afrike, vzdialených od nás aj 10000 km. Tam sa zdržia jeden až dva mesiace a potom sa vrátia k nám, aby sa rozmnožili. Jarný prílet vrcholí začiatkom apríla.

  Bocian biely a jeho hniezdo sú chránené vyhláškou SNR č. 125/1965 Zb. Zásahy do hniezda vyhláška povoľuje len v prípade bezprostredného ohrozenia, havárie alebo zničenia majetku. Sadzobník na určovanie výšky škody spôsobenej na chránených druhoch  živočíchov vyčísľuje finančnú pokutu za zničenie druhu vo všetkých vývojových štádiách počnúc vajíčkom. Za dospelého jedinca to môže byť čiastka 2000 Sk, percentuálne zvýšená podľa miesta. Každý zásah do hniezda treba prekonzultovať so Strediskom štátnej ochrany prírody v Prešove.

  Na záver jeden  kuriózny bocianí príbeh. Mičakovce sú malá dedinka nachádzajúca sa v blízkosti Giraltoviec. Na jednom z náhrobných kameňov miestneho cintorína sa bocian rozhodol postaviť si hniezdo. Samozrejme, že sa to tým, ktorí sa starajú o hrob, nepáčilo a nedovolili mu, aby naň znášal ďalšie konáre, veď v obci má vytvorený priestor na hniezdenie. Bocian sa nevzdával, všetko okolo seba ničil, napádal ľudí, ktorí vstúpili na cintorín. Nakoniec  ho ornitológovia označkovali a začali ho pozorovať, iba že sa bocian znovu začal správať normálne.

 

HEDVIGA IMROVÁ

uverejnené v regionálnom týždenníku DUKLA číslo 38

18. septembra 1997

 

..........

 

 

Na tejto stránke si nájdete

aj staršie informácie a fotografie o bocianoch v Koprivnici:

https://www.bociany.sk/nestcards/show/2414

 

Detail hniezda

ID číslo: 2414
Lokalita: Koprivnica
Okres: Bardejov
Miestna časť:

Typ: na podložke na samostatnom stĺpe

Od roku: 2009

Informácie:

Rok

Deň príletu

Počet mláďat

Pozorovateľ

2018

Neznámy

Neznámy

Neznámy

2017

Neznámy

5

Miro Fulín

2016

Neznámy

3

Peter Pjenčák, Miro Fulín

2015

Neznámy

Nehniezdili

Miro Fulín

2014

Neznámy

3

Miro Fulín

2013

Neznámy

4

Miro Fulín

2012

Neznámy

2

Miro Fulín

2011

Neznámy

1

Hedviga Imrová

2010

Neznámy

0

Miro Fulín,

2009

Neznámy

Nehniezdili

Miro Fulín,


Poznámky: Hniezdo z kaštieľa preložené kvôli oprave kaštieľa na samostatný stĺp s podložkou za kaštieľ v r. 2009

 

oOo

 

Na tejto stránke si nájdete informácie o zaniknutom hniezde

na ešte neopravenom starom kaštieli

https://www.bociany.sk/nestcards/show/630

 

Detail hniezda

ID číslo: 630
Lokalita: Koprivnica
Okres: Bardejov
Miestna časť:

Typ: na komíne

Od roku: 2000

Informácie:

Rok

Deň príletu

Počet mláďat

Pozorovateľ

2010

Neznámy

Neznámy

Neznámy

2009

Neznámy

Neznámy

Neznámy

2008

26. marec

4

Hedviga Imrová, Michal Imre

2007

Neznámy

0

Miroslav Bodnár, Miroslav Fulín

2006

Neznámy

1

Miroslav Fulín

2005

Neznámy

Nehniezdili

Miroslav Fulín

2004

Neznámy

4

Ivan Baláž

2003

Neznámy

1

Fulin M.

2002

Neznámy

3

Neznámy

2001

Neznámy

Neznámy

Neznámy

2000

Neznámy

4

Neznámy


Poznámky: Hniezdo založené v roku 1947 na komíne kaštieľa pri č. d. 105.

V smere od Raslavíc pri kostole odbočiť vpravo do uličky.

 

 

Späť

Diskusná téma: Bociany

Dátum
Vložil
Titulok

Bocian - mytológia

Dobrý večer prajem, najskôr chcem poďakovať za tak obohacujuci blog ktorý píšete, už roky som nič také pútavé nečítala. Moja úcta..
Ku bocianom má však napadla jedna myšlienka, spomínali ste že na Slovensku sa hovorí že bociany nosia deti a že pôvod sa nachádza asi v Grécku. No nemusí to tak byť,a môže to mať oveľa hlbšie korene, a to práve u starých Slovanských bohov. Boh Rod je práve ochrancom čertoga bociana na Svarožom kruhu. A Rod je predsa pri každom zrode:) tak dobre sa to pretradovalo až k nám a dneska si to vieme pekne rozlúštiť. Pozdravujem

© 2016 Všetky práva vyhradené.