Vyhľadávanie

Brutálna inteligencia

10.05.2018 09:04

(18. január 2018)

   Premiér Róbert Fico v nedeľnej diskusnej relácii V politike, ktorú odvysielala TA3 14. januára povedal, že český prezident Miloš Zeman je brutálne inteligentný človek. Zaujímavé slovné spojenie slov – brutálny a inteligentný. Toto by mi nikdy nenapadlo.

   V KSSJ sa píše, že inteligencia je duševná vyspelosť charakterizovaná chápavosťou a súdnosťou a slovo brutálny znamená surový, hrubý. Ako to ide dokopy? Pán Fico sa asi nevedel rozhodnúť, ktoré z tých slov má vysloviť, preto ich spojil. Alebo to bolo trochu ináč?

   Možno reagoval spontánne. Začal slovom brutálny (hrubý, surový, divoký – sú aj ďalšie synonyma), lebo asi bol nazlostený. Bleskovo si uvedomil, že premiér si také niečo nemôže dovoliť a tak pridal aj slovko inteligentný. Nuž a vznikol z toho výraz, ktorý znie zaujímavo – brutálne inteligentný. Aj vlk sa nasýtil, aj ovca zostala celá.

   O ktorom slovenskom politikovi môžeme povedať, že je brutálne inteligentný? Ináč povedané, ktorý sa najviac podobá prezidentovi Milošovi Zemanovi? Povedala by som, že tu platí, že „podľa seba, súdim teba“.

 

18. január 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.