Vyhľadávanie

Človek Andrej Kiska a jeho klbko nití

18.05.2018 06:50

(2. október 2017)

   Raz dávno som si v nejakej knihe prečítala, že keď sa človek narodí, dostane do rúk klbko nití. Prvú polovicu života ho rozmotáva, všelijako pouzlí, poprepája s klbkami nití iných ľudí, niekedy sa do vlastných nití sám zamotá. Nuž a druhú polovicu života začne robiť vo svojom živote poriadok a niť rozmotáva a znovu namotá na klbko – hodnotí ako žil, … Tá niť je život sám.

   Aj Andrej dostal do daru pekne namotané klbko nití. Gúľal ho, rozmotával, uzlil, miestami pozlátil, miestami zašpinil, zamastil, vyčistil, … Kto vie, ku koľkým ľuďom putovalo Andrejove klbko nití, aby mohol ťahať za ich nitky? Platí to aj opačne – iní ťahajú za tú jeho.

   Najhoršie je, keď sa nite zauzlia a uzlík sa vytvorí tam, kde nechceš, takú niť nepretrhneš a nanovo nezviažeš. Musíš ju trpezlivo rozviazať a rozmotať. A ak sa dostaneš na výslnie, všetko ťa rozptyľuje, každý sa na teba pozerá, jednoducho, máš to zložité.

   Ing. Andrej Kiska je štvrtým slovenským prezidentom a má 54 rokov. Už svoje klbko nití znovu namotáva, zhodnocuje, aký bol jeho život, alebo ho ešte stále rozmotáva a uzlí? Nadobúdam dojem, že to druhé.

   Prikladám jeho životopis, ktorý zverejnil denník Pravda 15.06.2014 v čase, keď sa stal prezidentom. Je zaujímavé, keď si ho človek prečíta s odstupom času.

oOo

Životopis nového prezidenta Andreja Kisku

   Andrej Kiska sa narodil 2.2.1963 v uči­teľskej rodine. Je druhýkrát ženatý a má 4 deti. V roku 1986 ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Po vysokej škole pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel do USA, kde pracoval ako predavač v obchode, na benzínovej pumpe, neskôr ako pomocný robotník na stavbe. Po roku a pol sa vrátil na Slovensko ako spolumajiteľ obchodnej spoločnosti, ktorá po pár týždňoch skrachovala.

   Ako manažér a podnikateľ pracoval viac ako 15 rokov. Založil viaceré spoločnosti, najúspešnejšie z nich Triangel a Quatro v roku 1996. Tieto firmy poskytli počas svojej histórie finančné služby viac ako 1 miliónu ľudí a stali sa najúspešnejšími splátkovými spoločnosťami na Slovensku. V roku 2005 predal všetky svoje podiely v týchto spoločnostiach VÚB banke a rozhodol sa venovať charite.

   Spolu s priateľom založil v roku 2006 neziskovú organizáciu Dobrý Anjel, na financovanie ktorej daroval z vlastných peňazí 1 milión eur. Dobrý Anjel pomáha rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie a je dnes najúspešnejšou nefiremnou charitou na Slovensku. V roku 2011 spoluzakladal Dobrého Anjela v Českej republike.

   V roku 2006 získal ocenenie Manažér roka časopisu Trend a v roku 2011 ocenenie Krištáľové krídlo za filantropiu.

   V roku 2012 sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý a nestranícky kandidát. Dôvodom jeho rozhodnutia bolo rozhorčenie, v akom stave je naša spoločnosť, ako tradiční politici často zabúdajú na problémy skutočných ľudí.

   V druhom kole prezidentských volieb 29. marca 2014 bol zvolený za prezidenta Slovenskej republiky. Hlas mu dalo 1 307 065 voličov, čo predstavovalo 59,38 percenta zo všetkých odovzdaných hlasov. Funkcie prezidenta Slovenskej republiky sa ujal po zložení sľubu počas inaugurácie 15. júna 2014.

Zdroj: Kancelária prezidenta SR

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/320905-zivotopis-noveho-prezidenta-andreja-kisku/

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.