Vyhľadávanie

Čoho sa bojí Amerika

24.05.2018 06:35

(28. december 2017)

   Počas Vianoc som sa zahĺbila do knihy „Prečo chceme, aby ste boli bohatí“ Autori sú veľmi populárni – miliardár Donald J. Trump a milionár Robert T. Kiyosaki. Vyšla vo Vydavateľstve Motýľ. Prvé vydanie v roku 2007 a druhé vydanie v roku 2017.

   Kniha ma na chvíľu vrátila do detstva, aby som si spomenula, čo nás učili na základnej škole. V dobe, keď bol človek lovcom a žil v kmeňoch, všetci si boli rovní.  Potom prišlo poľnohospodárstvo, pôda patrila kráľovi a jeho stúpencom. Druhú vrstvu tvorili tí, ktorí na nej pracovali. Väčšinu úrody odovzdali vlastníkom pôdy a im zostalo toľko, aby prežili a mali silu ďalej pracovať.

   V knihe som sa tiež dočítala, že „v etape rozvoja priemyslu sa v Amerike zrodila stredná vrstva a tým aj demokracia. Na otcov dnešnej Ameriky tak zapôsobila Irokézska konfederácia združujúca päť indiánskych kmeňov žijúcich na území terajšieho Nového Anglicka, že použili ich formu spravovania spoločnosti ako model pre našu demokraciu. Podľa nej sa volili zástupcovia do hornej a dolnej snemovne a najvyšší súd (zložený iba zo žien).“

  Svet sa mení a mení sa aj Amerika. Čoho sa teda bojí? Citujem Donalda Trumpa: „Prichádzame o našu strednú vrstvu a zmenšujúca stredná vrstva ohrozuje stabilitu Ameriky i samotnú svetovú demokraciu. Chceme, aby ste aj vy boli bohatí a stali sa súčasťou riešenia, nie súčasťou problému.“ A toto je dôvod, prečo vznikla kniha, ktorú spomínam v úvode.

   Terajší americký prezident nebol iba podnikateľom, ale tiež učiteľom, vydával knihy, mal svoje vzdelávacie programy v televízii, …

   Aký bude slovenský kapitalizmus v roku 2018? O strednú vrstvu prichádzame aj u nás a ľudia sa začínajú deliť na bohatých a chudobných. Naši „vládcovia“ si s chudobnými nevedia rady a zhromažďujú ich okolo veľkých priemyselných centier, provizórne ich ubytujú a veľkopodnikateľom, aj nadnárodným monopolom sú vďační za mzdu, ktorá umožňuje prežiť. Vláda pridá nejaké drobné, aby sa chudoba rýchlejšie adaptovala na nové podmienky života.

   A keď sme už pri vláde. Dokáže vláda USA ochrániť vlastných ľudí pred problémami, ktoré prerástli hranice a stali sa globálnymi?

   Keď s tým má problémy americká vláda, ako si s nimi má poradiť slovenská? Je ešte dôležité, koho si zvolíme? Bábkou v rukách iných môže byť predsa hocikto. Magické slovo GLOBALIZÁCIA má obrovskú moc. Hlce všetkých, ktorí jej stoja v ceste …

   Na záver myšlienka v poradí tretieho amerického prezidenta Thomasa Jeffersona (1743 – 1826), ktorý bol spoluautorom americkej Deklarácie nezávislosti:

„Áno, naozaj sme vytvorili takmer dokonalú Republiku.

Ale zachovajú ju tí po nás?

Alebo si budú užívať hojnosti a zabudnú na slobodu?

Materiálne bohatstvo bez charakteru je najistejšia cesta k deštrukcii.

Skutočne mám obavu o svoju krajinu, keď si uvedomím, že Boh je spravodlivý.“

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.