Vyhľadávanie

Čokoládový kráľ vyhlásil vojnu Kremľu

29.11.2018 17:07

Je dobre vedieť, kto je miliardár Petro Olexijovyč Porošenko, možno lepšie pochopíme jeho konanie. Na internete nájdete o ňom všeličo.

Narodil sa v meste Bolhrad v Odeskej oblasti v roku 1965. Obrazne povedané pozrel sa na východ k moru a kdesi za obzorom videl milovaný ukrajinský Krym. S takou predstavou rástol.

Štúdia ho zaviali do Kyjeva. Na Fakulte medzinárodných vzťahov a práva Kyjevskej štátnej univerzity (1982-1989) sa špecializoval na medzinárodné obchodné vzťahy. V tom istom odbore ukončil aj postgraduálne štúdium.

Bol to podnikavý študent. Sprostredkúval nákup kakaových bôbov pre celý Sovietsky zväz už počas štúdia. V roku 1991 sa ZSSR rozpadol. Petro Porošenko sa stal najväčším ukrajinským výrobcom čokolády a stal sa Čokoládovým kráľom.

Poznáte firmu ROŠEN alebo ROSHEN? Ako vznikol jej názov? Po-ROŠEN-ko. Povedal: „Nekonzumujem sladkosti. Mám totiž cukrovku. Som však presvedčený, že je lepšie zjesť kúsok čokolády ako nejakú náhradku sladkého. Aj preto si občas dovolím nejaký ten výrobok Roshen“, prečítala som si v jednom staršom článku.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/318953-porosenko-cokoladovy-kral-nema-rad-umele-sladidlo/

Ešte jeden odkaz na ďalší starší článok: https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/fronta-rusko-ukrajinske-cokoladove-valky-se-rozsiruje_279706.html

Podnikal aj v iných oblastiach. Miliardový majetok získal aj vďaka automobilovým závodom, ktoré vyrábajú autobusy a lode. K bohatstvu a politickej kariére mu dopomohol aj celoplošný televízny Kanál 5.

Číslo 5 sa stalo pre neho osudným. Prostredníctvom svojej televíznej stanice Kanál 5 sa stal jedným z organizátorov Euromajdánu. Aj keď protestujúci vraj oligarchov nechceli, informovať svet bolo treba. Protivládne protesty a občianske nepokoje na Ukrajine, ktoré sa v krajine začali 21. novembra 2013, vyvrcholili v polovici februára 2014, ho vyniesli do prezidentského kresla.

Jeho politická kariéra sa začala už v roku 1998. Ako sociálny demokrat sa dostal do ukrajinského parlamentu. V rokoch 2007-2012 viedol Radu ukrajinskej národnej banky. Ministrom zahraničných vecí bol v rokoch 2009-2010, neskôr ministrom obchodu a ekonomického rozvoja. Nuž a v roku 2014 ho už v prvom kole zvolili za 5. ukrajinského prezidenta.

Začal tvrdý boj proti banditom a ruským teroristom v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. Prehlásil, že vyjednávať s nimi nebude, lebo to nie sú zástupcovia separatistických republík a že za každého ukrajinského vojaka, ktorý padol v boji, zlikviduje stovky ruských teroristov. Silné slová Čokoládového kráľa!

Počas volebnej kampane sľúbil, že ak vyhrá prezidentské voľby, predá väčšinu svojich podnikov, aj televíznu stanicu Piaty kanál. Svoj sľub nedodržal a začalo sa viac hovoriť o jeho podnikaní. Za podivných okolností získal pozemky v ochrannej zóne v blízkosti pamiatky UNESCO. Vyšetrovanie bolo zastavené päť mesiacov po tom, čo ho zvolili za prezidenta. Písalo sa aj o korupcii, daňových únikoch a všeličom inom …

Aspoň jeden odkaz:

https://www.zvedavec.org/komentare/2014/06/6009-zbrane-prostitutky-a-drogy-to-jsou-veci-se-kterymi-je-spojen-petro-porosenko.htm

Ľudí zaujíma všeličo, aj toto:

https://www.humanisti.sk/view.php?cisloclanku=2014050040 

Aj tento článok som si so záujmom prečítala:

https://www.lidovky.cz/svet/profil-kdo-je-petro-porosenko-cokoladovy-kral-i-muz-kompromisu.A140525_105214_ln_zahranici_hm

A čo sa deje na Ukrajine dnes?

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/493346-prezident-porosenko-hra-vabank-na-ukor-ukrajincov/?

Len tak, ako jemný vánok, mi preletelo mysľou, že Andrej Kiska by za svojim priateľom Petrom Olexijovyčom nemal chodiť. Teraz spolu dospeli k záveru, že treba na Ukrajine vyhlásiť vojnový stav a po ďalšej Andrejovej návšteve v Kyjeve, Petro vyhlási Kremľu vojnu.

 

HEDVIGA IMROVÁ

29.11.2018

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.