Vyhľadávanie

Dalajláma je dalajláma, Václav Havel je Václav Havel, ale kto je Andrej Kiska?

21.05.2018 06:54

(5. november 2016)

   Niekto si myslí, že dalajláma – duchovný vodca, duchovná hlava Tibetu je múdry človek, ktorý si zo všetkého na svete najviac praje mier. Iný si myslí, že sa túla po svete a spôsobuje konflikty, lebo si na stretnutia vyberá ľudí  (vyberá si ich sám, do cesty mu ich privedie náhoda, alebo mu ich podstrčí niekto iný?),  ktorí si možno ani neuvedomujú, ale spôsobia taký rozruch, bez ktorého by sme si ani nevšimli, že na Slovensku bol dalajláma.

   Chcel sa stretnúť aj s pápežom, ale ten práve nemal čas a tak sa stretnutie neuskutočnilo. Ktovie prečo si pápež ten čas nenašiel. Náš kresťanský prezident asi nezaregistroval, že je to signál aj pre neho.

   To, že sa s dalajlámom chcel stretnúť Václav Havel, tomu akosi verím. Pán prezident Havel bol aj spisovateľ, dramatik a takí radi využijú každú príležitosť, aby sa stretli so zaujímavými ľuďmi. Možno je to trochu ináč, ale pre mňa je to dosť presvedčivý argument, aby som mu uverila.

   Stále ale neviem pochopiť, prečo sa chcel s dalajlámom stretnúť náš prezident Andrej Kiska. On je predsa pragmatik a určite si pred každým svojím rozhodnutím, či stretnutím položí otázku: „Čo mi to prinesie?“ Nemyslím len na peniaze.

   Ešte jedna otázka mi hlodá v duši – čo toto stretnutie prinieslo Slovensku? Mier? Pokoj a pohodu? S týmito slovami sa vo svete spája pojem dalajláma. Koľko ľudí obohatil svojou prítomnosťou na našom území?

   Spomínate si ešte na deň, keď Slovensko navštívil pápež Ján Pavol II.? Veľa Slovákov  bolo v siedmom nebi, ale veľa sa tiež hovorilo o peniazoch, ktoré sme zaplatili za jeho pobyt na Slovenku. Nuž ale „ide o to, ani nie tak viac mať, ako viac byť“ povedal Ján Pavol II.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.