Vyhľadávanie

Dr. Angela Dorothea Kasner – Merkel

19.05.2018 09:13

(9. október 2017)

   Kto je Angela Merkelová? Na túto otázku sa veľmi ťažko odpovedá. Hľadala som o nej informácie na internete a v mojej hlave vznikol obrovský chaos. Bolo treba všetko roztriediť. Upratať tak, aby sa v tom človek vyznal, preložiť do vlastného jazyka.

   Začnem tak prosto, jednoducho, ľudsky. Narodilo sa malé dievčatko. Stalo sa tak 17. júla 1954 v Hamburgu. Taký malý anjelik. Možno preto dostala meno Angela, aby sa stala poslom božím. Malej Angelike dali aj druhé meno, ktoré znamená boží dar – Dorethea – Dorotka, Dorka, niekomu sa páči Dora.

   Omnoho neskôr, keď bola dospelá, vraj dostala aj tretie meno – Erika, čo znamená vládkyňa. Toto meno dostala od Stasi (tajná služba NDR), ale spoluprácu s nimi odmietla. https://cs.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkelov%C3%A1

   Keby jej dedo ostal  v Poľsku, neponemčil si meno (Kazmierczak na Kasner),  jej život by sa vyvíjal úplne ináč. A ešte ináč by sa vyvíjal, keby jej otec ostal v NSR (Nemecká spolková republika) a nepreložili ho na faru do NDR (Nemecká demokratická republika).

   Detstvo a mladosť prežila po socialisticky. Bola usilovná žiačka a aktívna pionierka. Nikde som sa nedočítala, akú pioniersku šatku nosila. Modrú? Červenú? Jej otec bol luteránsky pastor, tak asi modrú.

   Toto potrebuje vysvetlenie: V socialistickej časti Nemecka platila zásada, že deti, ktoré pochádzali z rodín, ktoré sympatizovali s fašistami, aj keď to bolo ešte v čase vojny a tesne po vojne, alebo inak neboli príkladnou socialistickou rodinou, nosili modrú pioniersku šatku a tú červenú si museli zaslúžiť – vykúpiť hriechy svojich rodičov. Nepripomína vám to niečo?

   V polovici sedemdesiatych rokov som bola v NDR v medzinárodnom tábore mieru, ktorý pomenovali Pionierska republika a tam mi to nemeckí pionierski vedúci vysvetlili. Moja otázka im bola nepríjemná.

   V sedemdesiatych rokoch vstúpila Angela do FDJ (Freie Deutsche Jugend – Slobodná nemecká mládež). Často cestovala do ZSSR (Zväz sovietskych socialistických republík). S ruštinou nemala problémy, dokonca vyhrala olympiádu z ruského jazyka. Niekoľko mesiacov prežila v ukrajinskom meste Doneck, aby sa v ruštine ešte viac zdokonalila. Vtedy to bolo mesto v ZSSR. Bola tiež členkou Zväzu nemecko – sovietskeho priateľstva.

   Po ukončení základnej a strednej školy študovala fyziku na univerzite v Lipsku. Nakoniec zakotvila v Inštitúte fyzikálnej chémie pri Akadémii vied NDR, kde zostala do roku 1990. V tom čase napísala  monografiu „Čo znamená socialistický spôsob života“. Iste by to bolo dnes veľmi zaujímavé čítanie.

   V novembri 1989 padol Berlínsky múr, padol socializmus a jej život z tohto obdobia sa stal minulosťou. Jednoducho obrátila list a začala písať novú kapitolu svojho života – kapitalistickú. Čo bolo bolo, skúseností zostali, ktoré dokázala dokonale zužitkovať. Veď posúďte sami:

   Už v decembri 1990 ju zvolili za poslankyňu Bundestagu a ďalší rok získala post ministerky. Angela Merkelová predsedá Kresťanskodemokratickej únii (SDU) od roku 2000. Od 22. novembra 2005 je spolkovou kancelárkou Nemecka.

   Podľa amerického časopisu TIME najviac ovplyvnila udalosti roku 2015, preto ju označil za Osobnosť roku 2015.

   Chcete poznať ocenených za posledných 90 rokov? Pozrite si to na tejto stránke: https://cs.wikipedia.org/wiki/Osobnost_roku_%C4%8Dasopisu_Time

   Možno vás bude zaujímať aj toto:

https://www.obrazkovysvet.cz/vismo/dokumenty2.asp?id=2254

   Má poľské korene. Jej otec bol luteránsky pastor, po mame je židovka. Vlastní izraelský pas. https://gloria.tv/video/mdxnVGaHUQGN1dWuH8urrV6RJ

   V každom prípade je Angela Merkelová veľmi zaujímavý človek.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.