Vyhľadávanie

Postkomunistickí Slováci

13.02.2019 12:54

Slovo post znamená miesto, postavenie, funkcia. Má aj iný význam. Je to niečo, čo už bolo, čo je za nami. Treba však k nemu pridať ďalšie slovo napríklad post factum – po čine; post mortum – po smrti.

Od roku 1989 uplynulo 30 rokov. Uplynie ďalších desať a vytratí sa ekonomicky aktívne obyvateľstvo vychované komunistami. Kto sa po nich dostane na pranier v našej postkomunistickej spoločnosti? Ak by sme boli demokratickou spoločnosťou, netrápilo by nás to.

A dokedy budeme postkomunistickou krajinou? Slovník uvádza, že sa to vzťahuje k obdobiu po páde komunistického režimu. Ako dlho bude trvať toto obdobie? Pravdepodobne do chvíle, kým sa nestaneme demokratickou spoločnosťou.

Postkomunistický je pojem veľkého významu. Zabodáva sa do duše Slovákov, ako meč. Pripomína im, že sú nikto, také nič, čo sa dalo zmanipulovať komunistami. Je to tak? Tí, čo utiekli na západ sú hrdinovia? Za hrdinov pokladám tých, čo zostali.

Myslíte si, že 30 rokov po 2. svetovej vojne niekto nazval Nemecko postfašistickou krajinou? Hovorilo sa iba o NSR – Nemeckej spolkovej republike a NDR – Nemeckej demokratickej republike. Oba majú prívlastky – spolková a demokratická.

Škoda, že sme si 1. januára 1993 nezvolili názov Slovenská demokratická republika. Prívlastok je potrebný, lebo ak nie je, ľudia si ho vymyslia podľa svojho vkusu. Niektorí postkomunistické, niektorí mafiánske a niektorí naše Slovensko. Skoro vôbec sa nehovorí o demokratickom Slovensku.

Ktosi múdry povedal, že najprv póza a potom pozícia. Nuž zaujmime pózu - postoj pre vonkajší efekt, predstierané správanie a neskôr získame pozíciu demokratického Slovenska.

Zažili sme aj socializmus, čo mnohé štáty v Európskej únii nezažili. Hovorí sa, že je lepšie ľutovať, že si niečo zažil, ako ľutovať, že si to nezažil. O to by sme mali byť múdrejší a skúsenejší. A sme?

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.