GULÁŠ
15.05.2016 19:24Guláš si môžeme uvariť z rôzneho mäsa. Vyskúšali ste ho uvariť z hydiny? Vyskúšali ste ho uvariť iba zo zeleniny? Toto jedlo má toľko rôznych obmien!
POTREBUJEME:
- 300 g – hovädzie, bravčové alebo hydinové mäso
- 1 ks – veľká cibuľa
- 300 g – zemiaky
- 3 ks - zelená paprika
- 6 ks - paradajky
- 1 strúčik – cesnak
- 1 lyžica – gulášové korenie
- 1 ks - bobkový list
- 1 ks – nové korenie
- 1 ks – čili paprička
- 3 ks – čierne korenie
- 1 lyžica – bravčová masť
- 1 plátok čajového masla na dochutenie
- 1 kocku zeleninového bujónu
- Môžeme pridať aj trochu mletej rasce
- Dochutíme soľou
POSTUP:
- nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti do zlata
- pridáme: na kocky pokrájané mäso a chvíľu podusíme
- potom pridáme zelenú papriku, paradajky a cesnak pokrájané na drobné kocky
- pridáme vodu (1,5 až 2 litre)
- dochutíme čili papričkou, bobkovým listom, novým korením, čiernym korením, mletým čiernym korením, mletou rascou
- nakoniec, keď je mäso mäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky
- keď sú zemiaky uvarené, guláš je hotový
Niekto do gulášu ešte pridáva:
- koreňovú zeleninu - 2 stredne veľká mrkvy a 1 petržlen
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- 2 trojuholníčky taveného syra (napríklad karička) – pridáme už počas varenia, aby sa rozpustil. Guláš vám pekne zahustí.
Gulášovú polievku varím zvyčajne z 2 litrov vody.
Ak chcem, aby bol z neho desiatový guláš, dám menej vody (asi 1,5 litra) a zahustím ho. Dobre chutí s chlebom alebo pečivom.
Ak z toho chcem mať slávnostnejší guláš na obed, nedávam do neho zemiaky, zahustím ho a podávam s knedľou.
Takýto guláš chutí aj so špagetami, kolienkami, aj inými cestovinami.
Ak si kupujete zemiaky, všimnite si, že sú označené veľkými písmenami A, B, C. Má to svoj význam:
A - ZEMIAKY na šalát
B - ZEMIAKY ako príloha a do gulášu a do polievok
C - ZEMIAKY na zemiakové placky a na zemiakovú kašu
———
SpäťDiskusná téma: GULÁŠ
Neboli nájdené žiadne príspevky.