Vyhľadávanie

GULÁŠ

15.05.2016 19:24

Guláš si môžeme uvariť z rôzneho mäsa. Vyskúšali ste ho uvariť z hydiny? Vyskúšali ste ho uvariť iba zo zeleniny? Toto jedlo má toľko rôznych obmien!

 

POTREBUJEME:

  • 300 g – hovädzie, bravčové alebo hydinové mäso
  • 1 ks – veľká cibuľa
  • 300 g – zemiaky
  • 3 ks - zelená paprika
  • 6 ks - paradajky
  • 1 strúčik – cesnak
  • 1 lyžica – gulášové korenie
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 ks – nové korenie
  • 1 ks – čili paprička
  • 3 ks – čierne korenie
  • 1 lyžica – bravčová masť
  • 1 plátok čajového masla na dochutenie
  • 1 kocku zeleninového bujónu
  • Môžeme pridať aj  trochu mletej rasce
  • Dochutíme soľou

 

POSTUP:

  1. nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti do zlata
  2. pridáme: na kocky pokrájané mäso a chvíľu podusíme
  3. potom pridáme zelenú papriku, paradajky a cesnak pokrájané na drobné kocky
  4. pridáme vodu (1,5 až 2 litre)
  5. dochutíme čili papričkou, bobkovým listom, novým korením, čiernym korením, mletým čiernym korením, mletou rascou
  6. nakoniec, keď je mäso mäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky
  7. keď sú zemiaky uvarené, guláš je hotový

 

Niekto do gulášu ešte pridáva:

  • koreňovú zeleninu - 2 stredne veľká mrkvy a 1 petržlen
  • 1 lyžicu sójovej omáčky
  • 2 trojuholníčky taveného syra (napríklad karička) – pridáme už počas varenia, aby sa rozpustil. Guláš vám pekne zahustí.

 

Gulášovú polievku varím zvyčajne z 2 litrov vody.

Ak chcem, aby bol z neho desiatový guláš, dám menej vody  (asi 1,5 litra) a zahustím ho. Dobre chutí s chlebom alebo pečivom.

Ak z toho chcem mať slávnostnejší guláš na obed, nedávam do neho zemiaky, zahustím ho a podávam s knedľou.

Takýto guláš chutí aj so špagetami, kolienkami, aj inými cestovinami.

 

 

Ak si kupujete zemiaky, všimnite si, že sú označené veľkými písmenami A, B, C.  Má to svoj význam:

A   -   ZEMIAKY  na šalát

B   -   ZEMIAKY ako príloha a do gulášu a do polievok

C   -   ZEMIAKY na zemiakové placky a na zemiakovú kašu

Späť

Diskusná téma: GULÁŠ

Neboli nájdené žiadne príspevky.

© 2016 Všetky práva vyhradené.