Vyhľadávanie

Ján Budaj sa oženil s Pandorou

25.05.2018 07:09

(7. december 2016)

   Blížia sa Vianoce, preto začnem netradične. Koledou, ktorej pán Mečiar vdýchol osobité čaro už v roku 1998. Darmo sa Paľo Hábera snaží vytĺcť z nej niečo aj pre seba. Nech ju totiž spieva ktokoľvek, predstavím si pána Mečiara a jeho ministrov.

 

"Daj Boh šťastia tejto zemi všetkým ľuďom v nej
Nech jej slnko jasne svieti každý boží deň
Nech ich sused v láske má, nech im priazeň, pokoj dá
Daj Boh šťastia tejto zemi všetkým ľuďom v nej
Daj Boh šťastia celej Zemi všetkým národom
Nech im svetlo, hviezdy lásky ožiaruje dom
Hladným chleba dobrého, chorým zdravia pevného
Daj Boh šťastia celej Zemi všetkým národom
Dopraj Bože svojmu dielu večné trvanie
Nech sa samo nezahubí, všetci prosíme
Rybám čistej vody daj, vtáctvo a zver zachovaj
Dopraj Bože svojmu dielu večné trvanie."

 

   Keď odchádzal z funkcie, rozlúčil sa s nami oravskou pohrebnou piesňou:

S Pánom Bohom idem od vás, neublížil som, neublížil som nikomu z vás:

https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=Me%C4%8Diar+s+p%C3%A1nom+bohom

Musíte uznať, že ju zaspieval s citom.

   Ale on neodišiel do zabudnutia, je stále s nami. Zanechal nám totiž dedičstvo, s ktorým si nevieme poradiť. Možno to už čoskoro vyrieši pán Budaj s pánom Matovičom a možno ani nie, lebo chcú, aby sa o nich ešte dlho hovorilo. A vyšetrovanie čohokoľvek na Slovensku trvá dlho.

   Aj pán prezident Kováč nám zanechal dedičstvo, ale to pomaly upadá do zabudnutia. Obviniť ho, že zneužil funkciu prezidenta na očistenie mena svojho syna rovno na jeho pohrebe, kto by na to našiel odvahu?

   Hovorí sa, že aj keď blato oškriabeš, fľaky zostanú. Kto vie, či si syn uvedomuje, akú hanbu spôsobil svojmu otcovi. Netúži očistiť jeho meno? Ale čo už, sú to rodinné problémy Kováčovcov. Hovorí sa, že Božiemu trestu nikto neujde.

   Ale čo s pánom Mečiarom a jeho amnestiami? Otvoríme Pandorinu skrinku rovno pred Vianocami?

   A čo je Pandorina skrinka, presnejšie povedané, kto je Pandorina skrinka? Nejedna sa tu o nejakú peknú škatuľku, ako ju zvyknú ľudia znázorňovať. Hovoríme o nádhernej žene, ktorú na príkaz boha Dia uhnietol z blata a vody Hefaistos, boh ohňa a kováčstva, ktorého matka zhodila z Olympu, lebo už od narodenia bol veľmi škaredý. On jediný z bohov totiž vedel pracovať, tak to Zeus využil.

   Potom do tejto ženskej schránky – Pandory vložili bohovia svoje dary. Aténa múdrosť, Héra zvedavosť, Afrodita milostné túžby, … , Zeus jej daroval choroby, bezradnosť a podobné neduhy. A už bola pripravená pre Prometea, aby sa s ňou oženil. Ten ju odmietol. Vedel, že sa mu Zeus chce pomstiť, lebo naučil ľudí nebáť sa bohov. No jeho brat Epimeteus bol ústretovejší, nedal na bratove slová, ktorými ho vystríhal pred Diom. A bola svadba.

   A čo bolo potom? Pandorina zvedavosť odhalila tajomstvá, ktoré spôsobili ľuďom mnoho nešťastia. Nádej, ktorá sa v nej skrývala, bola taká slabučká, že sa ani  nedostala medzi ľudí. (Slovník antické kultúry, nakladatelství SVOBODA Praha 1974).

   Kto sa najviac túži oženiť so slovenskou Pandorou – amnestiami pána Mečiara? Jednoznačná odpoveď – ten kto predložil návrh – Ján Budaj. Snaží sa rozvíriť hladinu slovenského politického systému, vniesť do neho chaos? Chce sa niekomu pomstiť, alebo to robí z čírej dobroty svojho srdca? A to už akú hodnotu budú mať amnestie udelené ktorýmkoľvek prezidentom? Čo človek neurobí preto, aby zostal na výslní!

https://meciaroveamnestie.sk/

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.