Jušková polievka
11.11.2017 16:08Túto polievku varíme v našej rodine už mnoho rokov. Vianoce si bez nej neviem predstaviť. Rozhodla som sa, že vám tento recept ponúknem v predstihu, aby ste si ho vyskúšali. Na Vianoce totiž nerada experimentujem s novými jedlami. Radšej si ich v predstihu vyskúšam a vo veľké sviatky, akými sú napríklad Vianoce, sa nič nemôže pokaziť.
Potrebujeme:
- 1 liter jušky
- 500 g bravčového mäsa
- 1 polievková lyžica oleja
- Hrsť sušených húb
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- Ryža
Koreniny:
- 1 bobkový list
- 3 bobuľky nového korenia
- 5 bobuliek čierneho korenia (alebo farebného)
- 3 bobuľky borievky (nemusí byť)
- Pol kávovej lyžičky soli
- Pol kávovej lyžičky mletej rasce
- 1 zeleninový bujón
Príprava mäsa:
- Mäso pokrájame na väčšie kocky
- Zalejeme 1 litrom vody
- Pridáme všetky koreniny, cibuľu a strúčiky cesnaku a bujón
- Varíme, kým sa mäso neuvarí
Príprava jušky:
- Sušené huby namočíme do pol litra vody, aby zmäkli
- Do trojlitrového hrnca dáme variť 1 liter jušky s jednou polievkovou lyžicou oleja kvôli okám na polievke
- Pridáme namočené sušené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené
- Pridáme uvarené mäso s vývarom, v ktorom sa varilo
- Dolejeme vodu, aby mala polievka kyslosť podľa nášho vkusu
- Pridáme dlho-zrnnú ryžu. Na tri litre polievky 2 deci ryže. Ak je ryža guľato-zrnná, stačí 1,5 dcl ryže.
- Keď sa ryža v polievke uvarí, polievka je hotová
Kto je vegetarián, môže si polievku uvariť bez mäsa. Jednoducho jušku uvarí iba s koreninami, sušenými hubami a ryžou. Mne chutí aj taká diétna.
———
Späť