Vyhľadávanie

Jušková polievka

11.11.2017 16:08

Túto polievku varíme v našej rodine už mnoho rokov. Vianoce si bez nej neviem predstaviť. Rozhodla som sa, že vám tento recept ponúknem v predstihu, aby ste si ho vyskúšali. Na Vianoce totiž nerada experimentujem s novými jedlami. Radšej si ich v predstihu vyskúšam a vo veľké sviatky, akými sú napríklad Vianoce, sa nič nemôže pokaziť.

 

Potrebujeme:

  • 1 liter jušky
  • 500 g bravčového mäsa
  • 1 polievková lyžica oleja
  • Hrsť sušených húb
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Ryža

 

Koreniny:

  • 1 bobkový list
  • 3 bobuľky nového korenia
  • 5 bobuliek čierneho korenia (alebo farebného)
  • 3 bobuľky borievky (nemusí byť)
  • Pol kávovej lyžičky soli
  • Pol kávovej lyžičky mletej rasce
  • 1 zeleninový bujón

 

Príprava mäsa:

  • Mäso pokrájame na väčšie kocky
  • Zalejeme 1 litrom vody
  • Pridáme všetky koreniny, cibuľu a strúčiky cesnaku a bujón
  • Varíme, kým sa mäso neuvarí

 

Príprava jušky:

  • Sušené huby namočíme do pol litra vody, aby zmäkli
  • Do trojlitrového hrnca dáme variť 1 liter jušky s jednou polievkovou lyžicou oleja kvôli okám na polievke
  • Pridáme namočené sušené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené
  • Pridáme uvarené mäso s vývarom, v ktorom sa varilo
  • Dolejeme vodu, aby mala polievka kyslosť podľa nášho vkusu
  • Pridáme dlho-zrnnú ryžu. Na tri litre polievky 2 deci ryže. Ak je ryža guľato-zrnná, stačí 1,5 dcl ryže.
  • Keď sa ryža v polievke uvarí, polievka je hotová

 

Kto je vegetarián, môže si polievku uvariť bez mäsa. Jednoducho jušku uvarí iba s koreninami, sušenými hubami a ryžou. Mne chutí aj taká diétna.

 

 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.