Vyhľadávanie

Kamene v nás

21.11.2019 14:47

 

Existujú knihy, ku ktorým sa rada vraciam. Objavujem totiž nové súvislosti, ktoré ma často privedú k ďalším zaujímavým myšlienkam.

V. J. Cvetov, ktorý pôsobil niekoľko rokov ako spravodajca sovietskej televízie v Japonsku, napísal zaujímavú knihu. Na Slovensku vyšla v nakladateľstve Pravda v roku 1990 – „Pätnásty kameň v záhrade kláštora Rjóandži.“ Kláštor sa nachádza v starobylom meste Kjóto.

Pätnásť čiernych neotesaných kameňov poukladal na biely piesok v záhrade kláštora Rjóandži múdry mních Soami tak, aby ste z ktoréhokoľvek uhla pohľadu videli iba štrnásť. Pätnásty je skrytý. Prejdete o kúsok ďalej, zdá sa, že ste ho objavili, ale opäť je ich iba štrnásť, tentoraz je skrytý iný kameň. Pre niekoho atrakcia, pre iného miesto na dlhé filozofické úvahy.

Jednoducho povedané, na všetko sa treba pozerať z rôznych uhlov pohľadu. Niečo nové sa odkryje a niečo staré sa schová. Každý človek má svoje tajomstvá, skryté kamene, ktoré ovplyvňujú jeho myslenie, jeho pohľad na svet.

Keďže máme Deň ústavy SR, spomenula som si ešte na jednu myšlienku zo spomínanej knihy: „Každý človek má svoje srdce a každé srdce má svoje sklony. On to pokladá za dobré, ja za zlé. Ja to pokladám za dobré, on za zlé. Ja však preto nemusím byť mudrc a on vonkoncom nemusí byť hlupák. Obidvaja sme len obyčajní ľudia.“ Tieto slová sú z ústavy, ktorú podľa starých japonských kroník napísal princ Šótoku v 7. storočí.

Až doteraz som písala o ľuďoch a ich intelekte. Všetko je jasné, zrozumiteľné.

A teraz zložito o Ústave Slovenskej republiky – základnom zákone štátu:

„Náš štát sa napriek cyrilo-metodskému duchovnému dedičstvu neviaže na nijaké náboženstvo. Preambula sa vo svojom texte odvoláva na historické a kultúrne dedičstvo, konkrétnejšie v zmysle cyrilo-metodského duchovného odkazu Veľkej Moravy, významného najmä z pohľadu kresťanstva (pričom vychádza z historických poznatkov). V neposlednom rade preambula nemá právnu silu na rozdiel od samotných článkov Ústavy SR a práve v článku 1. Ústavy SR sa uvádza: Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“

https://www.pravnenoviny.sk/statne-pravo/cyrilo-metodske-duchovne-dedicstvo-historicky-odkaz-velkej-moravy-a-ustava-sr

 

https://hedviga49.blog.pravda.sk/2019/09/01/kamene-v-nas/

1. septembra 2019 08:46 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.