Vyhľadávanie

Kapitalizmus s ľudskou tvárou

11.05.2018 10:13

(23. január 2018)

   V nedeľnej diskusnej relácii na TA3 V politike som sa dozvedela, že špecifický problém treba riešiť špecifickým spôsobom. Samozrejme, že ho musí riešiť špecialista. Ak máme v meste špecifickú skupinu obyvateľstva, tá potrebuje špecialistu, ktorý bude poznať jej špecifikum – zvláštnosti, ináč sa ďalej nedostane.

   Ak máme v meste istú špecifickú skupinu obyvateľov a tá prerastie do väčšiny, špecifikom sa stane druhá skupina. Aký špecialista bude pomáhať v tomto prípade? Musí prísť taký, ktorý sa špecializuje na jej charakterové znaky. Uznajte, že špecialista na goju, nemusí byť špecialistom aj na bryndzové halušky.

   Teraz sa pozrime na problém, o ktorom sa hovorí. Východniarski piataci urobili testy iba na 40 percent. Budeme podľa toho posudzovať celý východ republiky? Jednoducho to treba preskúmať, aj keď každý normálny bežný Slovák vie, v čom tkvie problém.

   Ak naši ministerskí úradníci potrebujú testovať, skúmať, vyhodnocovať, nech testujú, skúmajú a vyhodnocujú. Hypotézu majú, len ju treba overiť v praxi. Overujte teda, čo sa stane so žiackym kolektívom, ak bude v triede jeden žiak, ak budú dvaja, a ak tam bude polovica takých žiakov, ktorí vyrastajú v špecifických podmienkach, nevhodných pre ľudský život v treťom tisícročí. Skúmajte, čo to urobí s učiteľom a robte závery.

   Východniari zvládajú školu na 40 percent? Čo robia, aby problém vyriešili? Snažia sa dostať svoje dieťa na osemročné gymnázium alebo do súkromnej základnej školy. Miska váh sa už naklonila na druhú stranu.  Každá akcia totiž vyvoláva reakciu. Ak chceme, aby bolo menej žiakov na osemročných gymnáziách a v súkromných školách, vytvorme také podmienky, aby aj na základných štátnych školách dostali deti adekvátne vzdelanie. V mnohých školách na východe republiky také podmienky neexistujú. Prečo sa hrnú deti v iných kútoch Slovenska do súkromných škôl a osemročných gymnázií, neviem posúdiť.

   Máme kapitalizmus. Na Slovensku ho chceme s ľudskou tvárou. A dá sa to, existuje taký?

   Podľa KSSJ z roku 1987 je kapitalizmus spoločensko-ekonomická formácia založená na súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov a na vykorisťovaní námezdnej pracovnej sily.

   Novšia definícia: Kapitalizmus je spoločenské zriadenie typické súkromným vlastníctvom výrobných prostriedkov a voľným trhom.

Zdroj: https://www.cudzieslova.sk

   Pripomínam, že socializmus s ľudskou tvárou sa nám nepodaril. Vybudovať kapitalizmus s ľudskou tvárou sa nám asi tiež nepodarí.

 

23. január 2018

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.