Vyhľadávanie

Letia rovno k nám

16.05.2018 19:37

(4. apríl 2017)

   Už o niekoľko dní priletia malé vtáčatká, ktoré našu krajinu pokladajú za vhodnú, aby v nej priviedli na svet svoje potomstvo. Z roka na rok to tu majú ťažšie, aj keď ich chránime zákonom.

 

Niekoľko pranostík, ktoré sú aj dnes aktuálne:

  • Na Gregora (12. marec) lastovičky letia od mora
  • Na Juraja (24. apríla) návrat lastovičiek do rodného kraja.
  • Panny Márie narodenie (8. september), lastovičiek rozlúčenie

Aký je rozdiel medzi lastovičkou a belorítkou?

  • Lastovička má výraznejšie vykrojený vidlicovitý chvost a červený podbradníček. Jej krídelká, chvostík a vrch hlavičky je čierny s tmavomodrým odtieňom.
  • Belorítka má menej vykrojený chvost a má biely zadoček (aj nad chvostíkom), biele bruško až po zobáčik a čierny chrbátik, krídelká a chvostík

Aký je rozdiel medzi hniezdom lastovičky a hniezdom belorítky?

  • Lastovičie hniezdo sa podobá miske, je otvorené
  • Hniezdo belorítky je uzavreté s malým otvorom v hornej časti

 

   Teraz krátky skutočný príbeh. Udial sa v jeseni. Zdalo sa, že lastovičky a belorítky už opustili svoje hniezda a odleteli cez Balkán do Afriky, južne od Sahary, kde majú svoje zimoviská. Najprv bolo jedno hniezdo a pod ním doska, aby nešpinili na parapetnú dosku nového plastového okna a na chodník. Hniezda pribúdali, až ich bolo desať. Sused poznamenal, že toto bude posledný rok, v ktorom hniezdili na jeho dome, lebo to už presahuje všetky medze.

   Belorítky sa niekoľko dní neukázali a tak sa sused rozhodol nazrieť do jedného poškodeného hniezda. Vyletela z neho belorítka, ale nedoletela ďaleko. Mala zlomené krídelko. Nášmu kocúrovi zaiskrili očká a skočil po nej. Tušila, že do Afriky neodletí. Pochopila to aj tá, ktorá sa po ňu vrátila. Bezmocne pozrela na nášho kocúra a smutná odletela, aby nezmeškala svoj kŕdeľ.

   Ak zhodíš lastovičke hniezdo, alebo jej ináč ublížiš, stihne ťa nešťastie a veruže stihlo aj spomínaného suseda. Možno to bola náhoda, veď kto by dnes veril takým poverám! Jedno viem naisto, spomínaný človek sa dnes, nielen k lastovičkám, ale aj k iným zvieratám správa s rešpektom. Strach má veľké oči a topiaci sa aj slamky chytá.

   Desať hniezd belorítok na susedovom dome čaká na svojich obyvateľov. A tak, ako každý rok, aj v tomto roku sa pýtam: „Priletia, či nepriletia? A koľko nových hniezd pribudne?

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.