Vyhľadávanie

Likér z bazy čiernej

16.08.2017 10:32

Z kvetov bazy čiernej sa vyrábajú sirupy, vína... receptov je na internete neúrekom. Mňa však najviac zaujímajú plody. Zo šťavy plodov sa dá urobiť sirup, džem, víno, bobuľky možno zavariť ako kompót, zmraziť, naložiť ich do vodky, ak chcete omamujúcu arómu, potom radšej do rumu, alebo si urobiť chutný likér:

 

Potrebujeme:

  • Dozreté plody bazy čiernej
  • Rum
  • Kryštálový cukor

 

Postup práce:

  • Najprv bazu umyjeme.
  • Potom pooberáme dozreté plody.
  • Z malých čiernych guliek vylisujeme šťavu. Ja ich niečím popučím a nechám do druhého dňa v chladničke. Šťava sa pekne uvoľní. Potom zmes precedím. (môžete ich aj rozmixovať)
  • Odmeriame šťavu z bazy a pridáme rovnaké množstvo rumu. Uvediem príklad: ak máme 500 ml šťavy, zmiešame ju s 500 ml rumu a pridáme 10 kávových lyžičiek cukru. Teda na každých 100 ml (1 deciliter)  jednu lyžičku.
  • Nalejeme do fliaš a zhruba mesiac počkáme, aby sa chute a vône spojili.
  • Nesterilizujeme, rum a cukor to všetko konzervuje.

 

Plody bazy obsahujú vitamíny A a C a kalištek tohto dobrého likéru vám preventívne pomôže, keď na vás lezie chrípka. Ak už chrípku máte a beriete lieky, pomôže sirup, ale aj kompót, ktorý si pridáte do čaju.

Občas si uľahčím prácu a do pohárov na zaváranie naložím bobuľky bazy, na každý deciliter bazy pridám kávovú lyžičku cukru a zalejem rumom. Sterilizovať netreba. Keď sa blíži chrípkové obdobie, preventívne si doprajem lyžičku týchto liečivých bobúľ a chrípka sa mi vyhne. Vyskúšajte to.

 

UPOZORNENIE:

Biela dužina mladých výhonkov je jedovatá.

 

ZAUJÍMAVOSŤ:

O baze čiernej sa hovorí ako o čertovom dreve, ale ju tiež nazývajú Judášovým stromom, lebo sa vraj na ňom obesil. Dúfam, že vás to neodradí a nezanevriete na kvety a plody z tejto vzácnej dreviny.

 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.