Vyhľadávanie

Magická sedmička

15.05.2018 11:30

Počuli ste to? Vraj každých 7 rokov sa človek mení. Nielen jeho povaha, ale aj každá kvapôčka krvi, každá bunka v jeho tele. Uplynie 7 x 7 rokov ľudského života a všetko to, čo ste prežili prvých 49 rokov sa zopakuje na vyššej úrovni. Preto je oslava päťdesiatky taká významná. Stáva sa, že sa niektorí pozabudnú a znovu začínajú na nižšej úrovni, preto ich treba usmerniť, pripomenúť im, že už sú dospelí.

Ak nemáte čas prehodnotiť celý svoj život, ani sedemročný cyklus, skúste aspoň posledný rok. Určite ste získali nové vedomosti, skúsenosti, ale tiež ste niekoľkokrát „zakopli“. Kto vám podrážal nohy a  tlačil dole ku dnu a kto vám pomáhal, aby ste sa posunuli o stupienok vyššie? Skúste vybrať 7 ľudí, ktorých ste v tomto roku stretli a zaradili ste ich medzi priateľov a 7 takých, ktorých už v živote nechcete vidieť, alebo ste sa jednoducho prestali s nimi stýkať.

Pripomeňme si sedemročné medzníky: 7 – 14 – 21 – 28 – 35 – 42 – 49.

Pre začiatok by stačila na každých sedem rokov jedna spomienka. Keď trochu popremýšľate, dokážete do každého roku vtesnať aspoň jednu dôležitú udalosť. Niektorí budú mať udalostí menej a niektorí viac, závisí to od toho, ako dlho ste na tomto svete. Ak si to zapíšete a po rokoch sa k zápiskom vrátite, verte mi, že to bude zaujímavé čítanie.

Vrátim sa ešte raz k sedmičke a uvediem niekoľko príkladov: V americkom filme bolo 7 statočných, v japonskom filme 7 samurajov a v slovenskom rozprávkovom filme 7 zhavranelých bratov. Týždeň má 7 dní a za sedem dní bol stvorený svet. Židovský svietnik menóra je sedemramenný. Máme sedem smrteľných hriechov Boh prikázal Izraelitom, aby počas siedmich dní pochodovali okolo Jericha a na siedmy deň ho mali obísť ešte sedem ráz.

Sedmička je symbolom vesmírneho a duchovného poriadku a spája sa s viacerými náboženstvami a bohmi – starogréckym Apolónom, staroegyptským Usirom, ale aj Budhom, zakladateľom budhizmu. Hinduisti majú 7 posvätných miest a 7 posvätných riek. Homér nazval Théby mesto so siedmimi bránami. Patrónkou Slovenska je Sedembolestná Panna Mária. Jej 7 bolestí pozná celé kresťanské Slovensko.

Nad 7 bolesťami Slovenskej republiky ani vlastnými sa radšej nezamýšľajme. Svet, Slovensko a seba treba vnímať pozitívne. Zvykajme si nato, že v islamskom náboženstve je sedmička symbolom dokonalosti.

7. december 2015

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.