Vyhľadávanie

MDŽ podľa Igora Matoviča

12.05.2018 11:37

(3. marec 2018)

   Prečo je nedôstojné sláviť Medzinárodný deň žien v čase, keď národ smúti za zavraždeným novinárom a jeho priateľkou? Ja na tom nevidím nič nedôstojné. Významná udalosť sa dá pripomenúť rôznym spôsobom.

   Pán Matovič asi vníma MDŽ ako socialistické veľkolepé oslavy spestrené červenými karafiátmi, bonboniérami a alkoholom. Vtedy bolo čo sláviť, ale dnes je to trochu iné. Dnes sa viac zaoberáme jeho historickým odkazom.

   Ak to chceme pochopiť, načrime teda do histórie. Udialo sa toho veľa, preto spomeniem iba niektoré dôležité udalosti, o ktorých sa písalo v komunistických školských učebniciach:

   Začalo sa to v New Yorku. V roku 1908 štrajkovalo 40 tisíc krajčírok za lepšie pracovné podmienky, za vyššie mzdy a za osemhodinový pracovný čas.

   Na popud Socialistickej strany USA sa 8. marca 1908 konalo veľké zhromaždenie za volebné právo žien.

   V roku 1910 sa v Kodani konala Prvá ženská medzinárodná konferencia Druhej internacionály, na ktorej nemecká socialistka Klára Zetkinová navrhla, aby sa slávil Medzinárodný deň žien. Sviatok schválili.

   Najprv si sviatok začali pripomínať v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Rusku a v roku 1921 aj v Československu.

V roku 1957  sa v OSN rozhodli, že ustanovia 8. marec za Medzinárodný deň žien. A ten sa rozhodol kráčať dvoma cestami – kapitalistickou a socialistickou.

   Záver: Sviatok žien k nám prišiel z Ameriky a jeho hlavnou myšlienkou je solidarita žien celého sveta v boji za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mierový rozvoj celej našej planéty.

   Na internete je množstvo informácií z rôznych uhlov pohľadu. Aj takého uhla pohľadu, aký má pán Matovič. Z jeho vystúpenia na tlačovej besede som usúdila, že on pozná iba socialistickú cestu sviatku, a aj tú vidí len zo svojho uhla pohľadu, lebo pravdepodobne vychádza iba zo svojich skúseností.

 

3. marec 2018

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.