Vyhľadávanie

Mikacok: „Hedvika je teliatko“

14.05.2018 08:33

(24. február 2017) 

   Najprv som si myslela, že tieto slová povedalo nejaké mláďa, ktoré sa vyprofiluje, ale nie je to tak. Je to vyjadrenie človeka, možno už dôchodcu, mladšieho odo mňa iba o tri roky. Taký človek by sa mal vyjadrovať premyslene a nie len tak – čo mu slina na jazyk prinesie. A ešte k tomu všetkému anonymne.

   Takto sa vyjadril k môjmu predchádzajúcemu blogu, ktorý je uverejnený na stránkach denníka Pravda:

„Hedvika je teliatko, mladú / priblblú / bezočivú / vulgárnu babu označí za zúfalú. A netuším, v čom jej mal pomôcť Kiska = vychovať ju mala mater (teda NIE je produktom „slovenskej demokracie“ )“

   Len tak na okraj, mikacokove deti vychovávala iba ich mater, alebo sa na ich výchove podieľal aj on – anonym mikacok.

   A teraz k výchove. Vyštudovala som odbor pedagogika na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a mám bohatú prax v tejto oblasti.

    Pedagogika je veda o výchove. Je to veľmi široký pojem. Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka (vydavateľstvo SAV, Bratislava 1987)  je „výchova sústavné a cieľavedomé pôsobenie na človeka, zabezpečujúce jeho všestranný rozvoj v rodine, v škole“ a ja dodávam, že aj v spoločnosti, ako uvádza odborná literatúra.

   Ale načo teoretizovať, vysvetlím to na príklade.

   O dieťa sa starajú rodičia do veku troch rokov, potom ide do škôlky, školy, práce, alebo sa zaradí do skupiny nezamestnaných. Všetky tieto inštitúcie (ľudia v nich) zanechajú v ňom stopy. Aj priatelia majú na neho vplyv. Rozhlas, televízia, internet, …  No povedzte, nie sú to silné tlaky na citlivú detskú dušu?

   Pred niekoľkými rokmi, bolo to po prevrate, mi môj známy povedal, že jeho deti to budú mať ťažké, lebo sú už skoro dospelé a ani on, ani socialistická spoločnosť, v ktorej vyrastali,  ich nevychovala do doby, ktorá prichádza – kapitalistickej spoločnosti.

   Vtedy som si uvedomila, že aj vo mne zanechala socialistická spoločnosť hlboké stopy. Zakorenila sa tam. Zanechala ich v mnohých ľuďoch. Niektorí sa zo všetkých síl snažia stopy zahladiť aspoň tak, že nadávajú na komunistov, spájajú ich s fašistami a kdekým iným, až je z toho dokonalý chaos. Ako sa v tom má mladý človek vyznať? Potom príde na návštevu k babke, ktorá živorí z biedneho dôchodku a tá jej povie, že za komunistov jej bolo lepšie.

 

24. február 2017

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.