Vyhľadávanie

Minerálne pramene v Koprivnici

02.03.2021 11:34

Na internetovej stránke Slovenskej agentúry životného prostredia uvádzajú, že sa na koprivnickom území nachádzajú tri minerálne pramene. Záznamy sú z roku 1999.

Najprv som vedela iba o jednom minerálnom prameni. Každý ho nazýva „vajcuvka“. Voda je číra a jej  vajcovú chuť a zápach po sírovodíku zacítite až vtedy, keď sa z nej napijete.

„Vajcuvka“

Kedy prameň objavili, neviem. Pred vyše päťdesiatimi rokmi sme sa pri studničke hrávali a veľmi sme si dávali pozor, aby sme do nej nespadli. Zdala sa nám veľmi hlboká. Vždy sa našiel niekto, kto ju vyčistil. Vodou zo studničky si ľudia liečili žalúdočné problémy. Mnohým chutila a tak ju pili, aj keď nemali zdravotné problémy.

Vývoj šiel dopredu. V obchodoch sa objavili rôzne druhy nápojov, ktoré bolo treba vyskúšať, choroby sa liečili liekmi z lekárne a o studničku sa už nikto nestaral. Ukryla sa do trávy, ktorá v horúcom a suchom lete prezrádzala, že sa tam nachádza životodarný prameň. Raz sme do nej nazreli. Opatrne sme rozhrnuli trávu a voda sa nám videla akási tmavá, nepriateľská. Pod jej hladinou sme cítili hlbočinu, ktorá nás desila. Studnička na ľudí zanevrela.

Potom sme si za starostu zvolili pána Tomáša Vargu, ktorý sa zo všetkých síl snažil zachrániť v Koprivnici to, čo malo nejakú hodnotu. Jeho pozornosti neunikol ani prameň „vajcuvky“.  Zachytil ho do betónovej skruže, zakryl betónovou doskou a do nej zabudoval ručnú pumpu. Pumpa je ukrytá v peknom drevenom altánku.

Až k altánku sa dostanete autom. Stačí prejsť  po moste cez Koprivničku a nevydať sa cestou do susednej dediny Stuľany, ale hneď za mostom odbočiť vľavo a malý potôčik pozdĺž skoro poľnej cesty vás dovedie k „vajcuvke“. Je to asi 100 metrov od posledného domu.

Druhý prameň

Koprivničania ich ľahko nájdu, ale pre cudzincov, ktorí náhodou zavítajú do Koprivnice a prichádzajú od Raslavíc, bude stačiť táto informácia. Pred kostolom odbočia z hlavnej cesty doľava a dostanú sa k cintorínu. Pokračujú priamo k lesu, ktorý domáci nazývajú Korene.

Cesta je asfaltová a o jej výstavbu sa tiež postaral starosta Tomáš Varga. Bolo že to rečí, vraj zbytočná investícia. Vtedy totiž ešte nikto netušil, že pozdĺž nej vyrastú nové domy.

Dovtedy na jej konci stál iba Jančíkov dom. Blízko Jančíkovho domu tečie potôčik. Vy musíte (peši) pokračovať proti toku spomínaného potôčika. Na jeho pravej strane na úpätí svahu spod pieskovcových lavíc vyviera prameň. Podľa údajov zo spomínanej internetovej stránky je zachytený PVC rúrkou  s priemerom 35 cm. Záchyt je zakrytý dreveným rohom. V rúrke je vyvŕtaná odtoková dierka a voda, ktorá vytvára biely povlak, odteká do potoka.

Tretí prameň

Tretí prameň minerálnej vody sa nachádza asi 50 metrov od Jančíkovho domu. Tento vrt je uzatvorený.

 

Podrobnejšie informácie, fotografie a mapy nájdete na týchto adresách:

https://www.sazp.sk/slovak/struktura/ceev/DPZ/pramene/bj/bv-103.html

https://www.sazp.sk/slovak/struktura/ceev/DPZ/pramene/bj/bv-45.html

https://www.sazp.sk/slovak/struktura/ceev/DPZ/pramene/bj/bv-104.html

 

POZNÁMKA: Práve som zistila, že uvedené odkazy už neexistujú. Až sa mi podarí dopátrať sa ich, znovu ich zverejním. Ak sa to podarí vám napíšte mi na: hedviga.imrova@gmail.com 

 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.