Vyhľadávanie

Miroslav Lajčák nie je zápecník

28.11.2018 16:12

 

Predstavte si, niekedy v budúcnosti, titulok v novinách: „Prezident Slovenskej republiky Miroslav Lajčák, sa dnes stretol …“  Čo vám prezradilo vaše srdiečko? Zatrepotalo sa radosťou, obavami, strachom? A čo hovorí váš mozog, chladný kalkul, na základe nedostatočných informácií, aké má väčšina voličov?

Spomeniem niektoré momenty zo života Miroslava Lajčáka, aby dokreslili to, čo chcem blogom povedať. Podrobnejší životopis si ľahko nájdete. Uvádzam dva zdroje, aby ste videli, že ho možno napísať takto: https://sk.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Laj%C4%8D%C3%A1k

i takto:

https://www.mzv.sk/ministerstvo/minister-zivotopis_ministra

Miroslav Lajčák sa narodil v roku 1963 v Poprade a v roku 1983 vstúpil do KSČ. Vyštudoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Univerzitné vzdelanie ukončil postgraduálnym štúdiom práva na Univerzite Komenského v Bratislave. (Pani Nicholsonová už iste vie, že má titul JUDr.)

Potom prišla na rad diplomatická a politická kariéra. Od roku 2012 je ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí. Je spájaný so stranou SMER-SD. Kráčal od jedného úspechu k druhému, až k Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré ho zvolilo za predsedu 72. zasadnutia (september 2017 – september 2018). V tom čase prehovoril na VZ OSN Andrej Kiska. Písala som o tom: https://hedviga49.blog.pravda.sk/2018/10/02/andrej-kiska-first/

Tam sa obaja bližšie spoznali a možno ich zblížilo aj to, že sa obaja narodili v Poprade. Nuž a odvtedy sa obaja zmenili. Aspoň z môjho uhla pohľadu. Neviem, čo to spôsobilo. Čo ak sa dohodli, že prezidentom bude Miroslav Lajčák a predsedom vlády Andrej Kiska a už začali na tom pracovať.

Francúzsky spisovateľ Jules Verne v jednej svojej knihe charakterizoval diplomata približne takto: Ak diplomat stretne niekoho ráno, premýšľa pol dňa o tom, či mu má povedať dobrý deň a nakoniec mu povie dobrý večer. Premýšľa tak aj Miroslav Lajčák v súvislosti so svojou kandidatúrou na úrad prezidenta? Byť dobrým diplomatom vo svojej vlasti sa mu akosi nedarí. Hovorí sa, že doma nie je nikto prorokom, asi to bude tým.

A ešte jedna malá poznámka. Podľa mňa sa v slovenskej politike zmenil ešte jeden človek – Béla Bugár. Pochopenie pre pána Lajčáka má možno aj preto, že jeden je maďarskej a druhý rusínskej národnosti. Most spája nielen národnostné menšiny. „Čo bolo, bolo“ zvykol hovoriť na začiatku svojej politickej kariéry Béla Bugár.

Čo už, Marek Maďarič načal niečo veľké? Smer sa očisťuje? „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť.“ povedal v auguste 1968 Gustáv Husák. Tento rok má na konci osmičku. Možno sa to nestihne a na konci letopočtu bude deviatka, posledné najvyššie jednociferné číslo symbolizujúce koniec jednej etapy a postup do vyššej roviny. V roku 2019 bude Nežnej 30, bude sa veľkolepo oslavovať…

Som potenciálny volič ktorejkoľvek strany, aj volič budúceho prezidenta. Miroslava Lajčáka voliť nebudem, on má svoju ľudskú a profesionálnu integritu a tá je pre neho dôležitejšia, ako nejaká malá slovenská zápecnická politika. Túla sa po svete, je uznávaný diplomat, ale kde má svoj domov? Medzi zápecníkmi nechce byť, len aby nedopadol ako Lajka. Z moskovskej ulice sa dostala na obežnú dráhu zeme, všetko videla z nadhľadu, rovnako ako Miroslav Lajčák. Žiaľ, na zem sa už nevrátila.

Poznámka:

Slovo zápecník je podľa KSSJ zaostalý človek, obmedzenec

 

HEDVIGA IMROVÁ

21. november 2018

 

oOo

 

Uverejnené aj na:

https://hedviga49.blog.pravda.sk/2018/11/21/miroslav-lajcak-nie-je-zapecnik/

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.