Vyhľadávanie

O politických šelmách a politických červíkoch

02.02.2019 08:24

Už niekoľko volebných období dozadu som, bez dlhších úvah, volila ľavicovú stranu. Strana sa vždy dostala do parlamentu a bola som spokojná. V najbližších voľbách to asi nebude ináč. Opozičný hon na čarodejnice na mňa nemá vplyv.

Pána Mečiara som nikdy nevolila, ale mnohé jeho odporúčania vo mne zarezonovali. Kedysi dávno hovoril o tom, že voliť treba srdcom. Politickú scénu a to, čo sa okolo nej deje, vnímam srdcom a tak sa aj rozhodujem, komu dám svoj hlas. Pán Mečiar odporúčal etickú samoregulácii prv, kým niečo vypustíme z úst. V predchádzajúcom blogu som sa zabudla eticky samoregulovať a svetlo sveta uzreli iba moje pesimistické myšlienky o slovenskej politickej scéne. Ohlasy mi však priniesli nové poznanie.

Koalíciu, ktorá nám vládne, tvoria tri politické strany a každá z nich je osobitá. Bez toho, aby som ich podrobnejšie skúmala, už z ich názvu viem usúdiť, čo je ich prioritou. Potom stačí sledovať jej členov, ako sa správajú, ako sa zviditeľňujú, niekedy sa krútia ako červíky, inokedy sa z nich stanú dravé šelmy a v mojom srdci sa ukladá niečo, čo si neskôr prinesiem do velebnej miestnosti.

Smer – Sociálna demokracia má jasný sociálny odkaz. A čo znamená slovo sociálny podľa slovníka cudzích slov? „spoločenský, týkajúci sa úsilia o zlepšenie alebo zmenu ľudskej spoločnosti, týkajúci sa vzťahu jedinca ku spoločnosti; týkajúci sa hmotného zabezpečenia jedinca v spoločnosti.“ Ciele tejto strany sú jasné, zrozumiteľné, sú zakotvené v jej volebnom programe a volebný program sa tejto strane darí plniť, aj napriek polenám, ktoré im opozícia hádže pod nohy. Mnoho ľudí pri posudzovaní cieľov strany si pletie slovo sociálny so slovom socialistický.

Slovenská národná strana – SNS, čo vyplýva z jej názvu? Národ má spoločné územie, jazyk, hospodárstvo, kultúru, tradície, ktoré formujú z ľudí niečo špecifické, čo ich odlišuje od ostatných národov – českého, poľského, … V širšom ponímaní patríme k slovanským národom. Preto ten vzťah k Rusku a ostatným slovanským národom. V čase, keď sa pojem národ kdesi vytráca, našli sa ľudia, ktorí sa snažia zachrániť to, čo sa ešte zachrániť dá.

Most spája, o tom niet pochýb. Spája národnosti na území Slovenska a snaží sa, aby sme spoločne hľadali spôsob, ako si navzájom nekomplikovať život. Samozrejme, že je to len jeden z mnohých cieľov tejto strany, ale práve tento je pre ňu taký špecifický.

A teraz opozičné strany. Medzi nimi rozdiel nevidím. Majú veľa spoločného, ich momentálnou prioritou je prevziať moc v tejto krajine za akúkoľvek cenu. Sústredím sa na pomenovania ich strán, čo mi z toho vyplynie.

Sloboda a solidarita dve slová, čo o nich povedať? Slobodu už máme a solidarita, vzájomná pomoc a podpora? Niečo tu nesedí.  V nejakých „ťahákoch“ na internete som sa dočítala, že solidarita – vzájomná pomoc a podpora sa má diať v rámci nejakej skupiny. Bude to tak. Tou skupinou je SaS? Momentálne to asi bude vzájomná podpora troch opozičných strán. Možno má SaS aj nejaké iné aktivity, ale vo mne najviac rezonuje ich boj za morálnu čistotu politikov vládnej koalície.

Najväčším trápením politickej strany Obyčajní ľudia je pátranie po tom, kde si tajne ukladajú svoje nakradnuté peniaze niektorí politici z vládnej koalície, aj keď o krádeži neexistujú dôkazy. Neviem, či ľudia z tejto strany robia aj niečo iné, užitočnejšie, lebo o tom sa akosi nehovorí. Neustále osočovanie bez dôkazov, tak mám zapísanú stranu Obyčajní ľudia.

Sme rodina. Kto, s kým? Ako je to myslené. O poslancov z koalície sa asi nejedná, lebo tí sú označovaní za mafiánov. Aká to rodina, z ktorej vychádza na verejnosť obviňovanie, zloba, závisť, že iní vládnu a ja nie?

Opozičné strany som vykreslila tak, ako sa prejavujú v televíznych debatách. Je to moje subjektívne videnie. Najdôležitejšie je pre mňa to, čo počujem priamo od človeka a nie sprostredkovane. Z úst politikov troch opozičných strán zaznievajú iba útoky, obviňovanie, osočovanie, znevažovanie, ale bez dôkazov.

A ešte jedna parlamentná strana: Ľudová strana – Naše Slovensko. Vždy som túto stranu vnímala ako stranu pre tých, ktorí sú rezolútnejší, ktorí majú dostatok energie, konajú rázne, ak sa už na niečom dohodli. V tejto strane sú podľa mňa ľudia, ktorým nevyhovuje konzervatívne Kresťansko-demokratické hnutie, ani jemnejšia Slovenská národná strana. Jednoducho niektorým ľuďom politik, akým bol Ján Slota, chýba. Ich cieľ je jasný: Chcú odstrániť následky zločinov spáchaných politikmi po novembri 1989 a nastoliť sociálnu spravodlivosť. Všetko je zhrnuté v Desatore ĽSNS. Jednoducho, také vecí sa ľuďom páčia.

Pripomínam vám, že toto je môj subjektívny názor. 

 

Zdroje:

https://slovnik.azet.sk/slovnik-cudzich-slov/

https://www.naseslovensko.net/wp-contentuploads201501volebny-program-2016-pdf/

 

28. január 2019

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.