Vyhľadávanie

Prasa

11.02.2019 16:31

Čínska legenda hovorí, že vládca Nebies - Nefritový cisár prikázal svojmu radcovi, aby mu doviedol dvanásť najzaujímavejších zvierat zo Zeme. Preskúmal ich a podľa schopností im určil poradie vo zvieratníku. Striedajú sa v dvanásťročných cykloch.

Čínsky rok 2019 patrí prasaťu, ktoré sa do zvieratníka dostalo nedopatrením. Rozmaznaný syn bohatého otca premárnil svoj život, aj keď mu veštci predpovedali skvelú budúcnosť. Po smrti sa dostal do pekla. Vládca Nebies na jeho sťažnosť zareagoval: „Sám si si na vine. V ďalšom živote sa narodíš ako prasa a budeš sa živiť pomyjami.“ Žiaľ, strážca to trochu poplietol, reinkarnoval ho síce na prasa, ale zaradil ho aj do zvieratníka, čo nemal urobiť.

Čo z toho vyplýva? Aký rok nás teda čaká? Oplatí sa nám kúpa hlineného (plastového?) prasiatka, do ktorého vhodíme prebytočné mince na horšie časy? Možno radšej malé živé prasiatko, ktoré budeme kŕmiť, aby z neho vyrástla poriadna sviňa. Kým vyrastie, kým si na ňom pochutnáme, uplynie nejaký čas.

Pozrime sa na prasa z európskeho uhla pohľadu. Americkí vedci vraj zistili, že prasa je inteligentné zviera.

Jedno slovenské príslovie hovorí: „Sviňu nepresviníš, vlka neprevlčíš, babu nepreškriepiš a sedliaka neoklameš.“

Ani zistenia amerických vedcov nevymazali tieto slovenské prirovnania:

  • Si špinavý ako prasa.
  • Žerieš ako prasa.
  • Si ožratý ako taká sviňa.
  • Ty si ale riadna sviňa!

Nás sa to netýka, preto si radšej kladieme otázku, ktorá sa ujala aj v slovenskej literatúre: „Ja pán, ty pán, kto bude svine pásť?“

Dúfam, že v čínskom Roku prasaťa zdravého bravčového bude dosť a slová poetky  Kataríny Hudecovej: „Trhové trhliny – Ľudí chytá zlosť: Z pultov zmizlo bravčové, hoci - svíň je dosť pri kdejakom válove.“ neokoreníme príslovečnou slovenskou výrečnosťou.

Na záver načriem do histórie. Verím, že poniektorým neprekáža, že som si vybrala citát ruského klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogoľa (1809 -1852): „Všetci sú darebáci. Celé mesto je také; Darebák sedí na darebákovi a darebák ho poháňa. Je tam len jeden poriadny človek - prokurátor, a i ten je, ak má povedať pravdu, sviňa.“

 

Zdroje:

MAN-HO KWOK: Čínska astrológia, IKAR 2002

https://www.juko56.dobrosoft.sk/prislovia1.htm

https://citaty-slavnych.sk/svina/

 

ooooooooo

 

Treba skončiť veselo, preto ešte dve príhody zo života:

Mamka upozorňuje svoje dieťa: „A nejedz ako prasiatko.“ Čo odpovie dieťa? „Keď som prasiatko, tak ty si sviňa, lebo si moja mamka.“

Do dediny prišiel predajca malých prasiatok. Nakukol do dvora a zakričal: „Prašatááá! Prašatááá! …“ Tí, čo ich chceli kúpiť, vyšli na cestu, aby sa dohodli sa na cene. Deťom bolo do popuku. Také oslovenie sa im páčilo. A vraj, že máme deti bez fantázie!

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.