Vyhľadávanie

O pravde a klamstvách

15.05.2018 11:26

Jeden môj známy má veľmi podozrievavú ženu. Ak aj jej povedal pravdu, v jeho slovách vždy objavila malú medzierku, ktorú si ešte potrebovala ujasniť. Takýto spôsob rozhovoru sa mu zdal zdĺhavý, preto sa rozhodol povedať len to, čo chcela počuť, ale bez malinkého klamstva to nešlo. Klamstvá sa kopili a kopili, až bol z toľkých klamstiev dopletený a strácal nad nimi kontrolu. Potom sa to prevalilo. Pohádali sa, zmierili sa, … a všetko pokračovalo v starých koľajach. Trocha pravdy, trocha klamstva, jedna pravda, veľa klamstiev, hádka a po nej zmierovanie.

Je všeobecne známe, že pravda je len jedna a klamstiev nepreberné množstvo. O pravde podloženej faktami sa málo diskutuje, ale klamstvá ľudí fascinujú. Radi o nich diskutujú, rozoberú ich na drobné čiastočky a po svojom znovu pospájajú do neuveriteľných celkov.

Aj politické strany poznajú pravdu a svoje malé i väčšie klamstvá. Zjemníme to a nazveme ich tajomstvami.

Napríklad taký Smer. Tiež má svoju pravdu a svoje tajomstvá. Vie s nimi narábať. Možno niekedy stačí prezradiť trochu pravdy a k nej primiešať trochu tajomného a už sa dajú usmerniť myšlienkové pochody bežných občanov – voličov. Toto môže robiť len ten, kto má dobrú pamäť. Smer má stabilných členov, o ktorých vie, ako rozmýšľajú a vie ako rozmýšľajú aj jeho stabilní voliči.

Pravicových strán máme veľa. Každá z nich tiež pozná pravdu a svoje tajomstvá a dokáže s nimi pracovať. Možno keby sa nespolčovali proti jednému nepriateľovi, aj by získali dôveru voličov. Pravda ich zjednocuje, ale čo majú robiť s tajomstvami? Každá strana ich má iné. Sem-tam sa niekto preriekne, a keď je tých prerieknutí viac, nastane chaos, všetko sa dopletie a už nikto nevie, čo, kto, kedy, kde a komu povedal. Začne obviňovanie, prebiehanie z jednej strany do druhej, spájanie strán, vznik nových a volič je už taký dopletený, že radšej vsadí na istotu – stabilnú stranu.

Čo povedať na záver? Pomôžem si slovami nemeckého básnika a filozofa.

Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832):

  • „Panovať sa naučíš ľahko, vládnuť ťažko.“
  • „Chyby robia človeka sympatickým.“

 

5. december 2015

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.