Vyhľadávanie

Operácia Dunaj vrátila vodu do koryta

03.09.2018 12:11

Chceli sme zreformovať socializmus podľa našich predstáv a nepodarilo sa. Krajinám v našom socialistickom tábore sa to nepáčilo, nuž nám prišli „vysvetliť“, že socializmus nemožno deformovať.

Vojaci z piatich krajín Varšavskej zmluvy – Bulharsko, Maďarsko, NDR (Nemecká demokratická republika), Poľsko a ZSSR (Zväz sovietskych socialistických republík) si na našom území naplánovali operáciu Dunaj, ktorá sa začala v noci 21. augusta 1968.

Informácií o tejto udalosti je dosť, len si vybrať, čomu človek uverí. Vychádzajú knihy spomienok, knihy faktov, existuje veľa filmových dokumentov, ... Ľudí, ktorým sa vracajú spomienky na udalosti spred päťdesiatich rokov pribúda a sú farbistejšie, ako kedykoľvek predtým.

Prežili sme fašistickú okupáciu počas druhej svetovej vojny, prežili sme rok 1948, prežili sme rok 1968 a s ním spojenú normalizáciu a prežívame kapitalistickú demokraciu. Varšavskú zmluvu sme vymenili za NATO.

Spýtajte sa starých ľudí spod Dukly, ktorá zo spomínaných udalostí v nich zanechala najhlbšie stopy?

Aj nadšené davy v uliciach vo februári 1948 a tí, ktorí prišli o majetok, mali diametrálne odlišný pohľad na tento dôležitý medzník v našej histórii.

A rok 1968 a po ňom normalizácia? A rok 1989 – očakávania a realita? Potomkovia tých, ktorí znárodnili majetok bohatých v roku 1948 sa rozhodli, že ho vrátia ich dedičom. Ktovie, ako to zhodnotia budúce generácie? Budú stavať na faktoch, alebo na dojmoch a pocitoch umelcov a novinárov?

Budovali sme socializmus s ľudskou tvárou a dostali sme sa na hranu. Mali sme dohody, boli sme zaradení do socialistického tábora a všetko nasvedčovalo tomu, že sa nám to nepáči, že chceme na druhú stranu. Čas na perestrojku ešte nenadišiel, lebo perestrojka musí začať v ZSSR.

Počkali sme dvadsať rokov, prišiel Michail Sergejevič Gorbačov a s ním perestrojka a glasnoť a ani nevieme ako a už sme na druhej strane.  

A čo sa stane, ak teraz začneme porušovať dohody s Európskou úniou a NATO, lebo budeme chcieť kapitalistickú demokraciu podľa našich predstáv? Vrátia vodu do Dunaja po svojom?

Neviem, prečo mi to práve teraz napadlo, že moja pesimisticky ladená babka  zvykla hovoriť, keď sa jej niekto spýtal, ako sa má: „Jedna psota pošla, druha psota prišla.“

 

21. august 2018

 

 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.