ORECHOVÉ DOBROTY
03.05.2016 14:48ORECHOVÉ KEKSÍKY
Recept zo starej kuchárskej knihy, pravdepodobne z roku 1941. Odvtedy tieto keksíky pečieme v našej rodine. Na Vianoce s vianočnými motívmi (hviezdičky, zvončeky, stromčeky, ...). Na Veľkú noc s veľkonočnými motívmi (kvietky, zajačiky, vajíčka, ... ) A po celý rok kolieska a srdiečka. ...
250 g - maslo na pečenie – HERA, PALMARIN
150 g - kryštálový cukor
150 g - mleté orechy
300 g - polohrubá múka
1 ks - vanilkový cukor
- Všetko dáme do misky a urobíme jemné cesto - bude sa nám zdať, že zo zmesi cesto nevznikne, že je všetko suché, ale treba mať trpezlivosť.
- 24 hodín ho necháme odležať v chladničke - môže to byť aj kratšie.
- Urobíme asi 2 mm plát a vykrojíme hviezdičky, kolieska, ...
- Navrch môžeme dať polku vlašského orecha, s ktorým keksík upečieme.
- Teplotu v elektrickej rúre si nastavíme na 160 až 180 stupňov a čakáme, kým keksíky nezhnednú, vtedy sú upečené
- Hotové keksíky sú chutné aj s lekvárom. Ak chvíľu postoja, zmäknú.
S cestom na keksíkmi sa dá rôzne experimentovať. Napríklad z neho vytvorte šúľančeky asi 1 cm hrubé, vyformujte z nich rôzne ozdôbky (venčeky, domčeky, ...) a upečte.
———
Späť