Vyhľadávanie

ORECHOVÉ DOBROTY

03.05.2016 14:48

ORECHOVÉ KEKSÍKY

 

Recept zo starej kuchárskej knihy, pravdepodobne z roku 1941. Odvtedy tieto keksíky pečieme v našej rodine. Na Vianoce s vianočnými motívmi (hviezdičky, zvončeky, stromčeky, ...). Na Veľkú noc s veľkonočnými motívmi (kvietky, zajačiky, vajíčka, ... ) A po celý rok kolieska a srdiečka. ...

 

250 g  -  maslo na pečenie – HERA, PALMARIN

150 g  -  kryštálový cukor

150 g  -  mleté orechy

300 g  -  polohrubá múka

 1  ks   -  vanilkový cukor

 

  • Všetko dáme do misky a urobíme jemné cesto - bude sa nám zdať, že zo zmesi cesto nevznikne, že je všetko suché, ale treba mať trpezlivosť.
  • 24 hodín ho necháme odležať v chladničke - môže to byť aj kratšie.
  • Urobíme asi 2 mm plát a vykrojíme hviezdičky, kolieska, ...
  • Navrch môžeme dať polku vlašského orecha, s ktorým keksík upečieme.
  • Teplotu v elektrickej rúre si nastavíme na 160 až 180 stupňov a čakáme, kým keksíky nezhnednú, vtedy sú upečené
  • Hotové keksíky sú chutné aj s lekvárom. Ak chvíľu postoja, zmäknú.

 

S cestom na keksíkmi sa dá rôzne experimentovať. Napríklad z neho vytvorte šúľančeky asi 1 cm hrubé, vyformujte z nich rôzne ozdôbky (venčeky, domčeky, ...) a upečte.

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.