Vyhľadávanie

Pán Draxler, do čieho zadku ste nabrali smer?

15.05.2018 12:05

(5. január 2016)

   Čítala som, čítala a nechápala som: „Draxler chce vyššie platy pre učiteľov z lokalít s vyššími nákladmi.“ (SITA 03.01.2016). Týmto smerom pôjdem, ak budem voliť Smer – SD? Mám si privykať na myšlienku, že sa o chvíľu objavia titulky: „Vyššie životné minimum pre ľudí z lokalít s vyššími nákladmi“, „Vyššia minimálna mzda pre ľudí z lokalít s vyššími nákladmi“, „Vyššie dôchodky pre ľudí z lokalít s vyššími nákladmi“, …?

   Jediná veta ministra školstva Draxlera dáva toľko podnetov na premýšľanie. Uberajú sa rôznymi smermi. Je bratislavský volič pre pána Draxlera až taký dôležitý? Je rovnako dôležitý aj pre Smer – SD? A čo zvyšok Slovenska? Sú tam iba hlupáci?

   Nežná revolúcia začala žať svoje úspechy a dôležité miesta na všetkých stupňoch riadenia boli dosadzované inými dôležitými ľuďmi. Tými, ktorí prejavili svoju odvahu na námestiach a pranierovali tých, čo ich nepustili k válovu. Jeden taký – vedúci odboru školstva – na porade riaditeľov základných škôl medzi iným povedal, že už naši učitelia na dedinách nebudú musieť gazdovať, chovať býky, trápiť sa na poliach, chodiť na brigády, aby si privyrobili. Vraj odteraz sa postavenie učiteľa v spoločnosti zmení, učiteľ dostane adekvátnu mzdu a voľný čas mu zostane na oddych.

   Prešlo niekoľko rokov, spomínaný vedúci už v školstve nepracuje. Čo sa odvtedy zmenilo? Uvediem jeden príklad zo života. Môj známy je učiteľom. Cez leto si chcel privyrobiť. Núkala sa mu slušne platená robota na stavbe v Českej republike. Už v prvý deň ho privítal jeho bývalý žiak: „Pan učiteľ, ta co vy a tu, a pri takej roboce? Ta naco sce študovali?“

   Z iného rozprávania: „Pán učiteľ, a vy sce še za co vyučili?" spýtal sa malý rómsky žiačik. Učiteľ to najprv nechápal a tak sa spýtal, ako to myslí. „Pán učiteľ XY še vyučil za kombajnistu (v lete si totiž privyrábal pri žatevných prácach) a vy sce co vyučený? Co robice, ked sebe chcece zarobic?"

   V učebnici literárnej výchovy pre 6. ročník ZŠ, ktorú zostavili Mgr. D. Petríková, PaedDr. R. Trutz a Mgr. E. Greifová je na strane 86 napísané: „Jeho veľkou túžbou bolo stať sa lekárom, lenže chudoba rozhodla ináč, stal sa iba vidieckym učiteľom.“ Čo sa asi s touto vetou dostáva do podvedomia žiakov? Možno to, čo sa odkiaľsi dostalo aj ministrovi Draxlerovi.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.