Vyhľadávanie

Pán Fico, vaša kartečka še už obraca

12.05.2018 11:18

(18. február 2018)

   Tak sa hovorí u nás na východe, keď nastáva zmena. Dnes som si prvýkrát všimla, že sa v televíznych debatách čosi zmenilo – rétorika vládnucich a opozičných strán sa mení. Málinko, ale mení. Čo to veští?

   Načriem do štvrťstoročnej histórie a spomeniem pána Mečiara. Vo chvíli, keď sa stal neomylným, nedal si poradiť, prestal diskutovať, všetci okolo neho sa na neho začali až priveľmi podobať, začala vznikať hrádza medzi ním a jeho voličmi – divákmi, ktorí videli na javisko politickej scény lepšie ako on, lebo diváci vždy vidia lepšie ako herci. Voliči rozhodli.

   Spomínate si na pána Dzurindu? S malými odchýlkami sa všetko zopakovalo. Aj on začal liezť svojim voličom na nervy.  Pán Mečiar kráčal rovno. Neobzeral sa napravo ani naľavo. Zhodnotil svoje pôsobenie na politickej scéne po svojom a je z neho vyrovnaný človek, lebo si je vedomý, že neublížil nikomu z nás, aj nám to zaspieval. Cesta pána Dzurindu sa odklonila doprava, až na Ukrajinu. S elánom sa pustil do radcovskej práce v duchu hesla: „Doma nie je nikto prorokom.“

   Nuž a tretia osobnosť vo funkcii predsedu vlády, ktorú som si vybrala, bude pán Fico. Má svoj volebný program – svoj plán. Netvrdím, že ho neplní. Je to taký splátkový kalendár v nebankovke, vylepšuje dom, ktorý stojí na piesku. Raz je to doprava zadarmo pre študentov a dôchodcov, inokedy príspevok na zateplenie rodinného domu pre tých, čo majú čo zatepľovať a najnovšie si vyčlenil bábätka, aby boli pekne v suchu.

   Na chvíľu sa zastavím pri cestovaní. Predstavte si autobus plný študentov. Do autobusu vojdú dve staré babky:

„Ta znaš, mam listek zadarmo, ta še idzem povožic. Pochodzim i po obchodoch, poopatram, co tam maju.“

„A maš zaco kupovac?“

„Šak znaš, dochodek nizki …“

Poobzerajú sa po mieste na sedenie a jedna z nich poznamená:

„Ta mi sebe neška nešedneme.“

Poobzerá sa aj sediaci študent a ironicky poznamená:

„Mace pravdu, asi sebe nešednece.“

Inokedy si vypočujete poznámku starého deda:

„Ta vidziš jaku kariku sebe dal do nosa, jak taki bik a jakeho kohuta sebe vičesal, lem ho na hnojisko ku kurom.“

   Niekoľko takých poznámok, obava, či autobus príde načas, či stihnete prednášku alebo skúšku, či sa pri ceste domov dokážete vtlačiť do preplneného autobusu, lebo dôchodcovia sa vracajú z výletov. Ak sa to opakuje každý deň, situácia sa začína vyhrocovať. Aj toto robí doprava zadarmo. V takejto situácii sa ťažko vychováva, ako byť tolerantným k starým ľuďom, keď starí ľudia nie sú tolerantní k mladým. Nuž a kto vytvoril tieto podmienky, v ktorých sa nedá slušne existovať?

   Ak by vláda plošne pridala všetkým dôchodcom k dôchodkom (toľko, čo prispieva na dopravu zadarmo), dobre by si zvážili, na aký účel využijú dôchodok. Nuž a doprava študentom zadarmo? Čo tak plošne zvýšiť rodinné prídavky?

   O dotácii na zateplenie rodinného domu som už písala:

https://hedviga49.blog.pravda.sk/2017/02/02/komu-je-urcena-dotacia-na-zateplenie-rodinneho-domu/

   Isteže, aj táto pomoc by sa dala poskytnúť iným spôsobom. Nápadov ako, je v hlavách voličov dosť. Český prezident Miloš Zeman radí, že voliča netreba podceňovať.

   Celý život si vyberám (od roku 1989 si vyberám) z ľavicových politických strán. Bola aj jedna výnimka, ale tá potvrdila pravidlo, že nič meniť nemám. Nikoho lepšieho ako Róberta Fica na našej politickej scéne nenachádzam a tak ho asi znovu budem voliť.

   V texte som uviedla, že pán Mečiar sa po skončení svojej politickej kariéry neotáčal ani vpravo, ani vľavo a nepokračoval ani na sever, ale zostal doma. Pán Dzurinda sa otočil vpravo – na východ až na Ukrajinu. Nuž a pán Fico možno prekvapí a pôjde vľavo – na západ, ale kam? To je ešte ďaleko. Teraz si zaumienil, že vyhrá voľby. Ako sa vyhrávajú voľby? Radca je na západ od Slovenska.

 

18. február 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.