Vyhľadávanie

Peter Chudík sa neurazil?

21.05.2018 07:17

(6 november 2017)

   Čo znamená slovo materiál? Pozrime sa na to z praktickej stránky. Ak si chcem ušiť župan, potrebujem materiál – látku, z ktorej ho ušijem. Ak potrebujem župana, nájdem si materiál – ľudskú bytosť, ktorá  tiež bude slúžiť svojmu účelu.

   V našom kraji sa ľudský materiál – Peter Chudík unavil, porušila sa jeho pevnosť, preto ho bolo treba vymeniť za iný materiál. Čo ak sa v priebehu volebného obdobia rozpadne? To by bol problém. V dielni SMER – SD si neuvedomili, že materiál, z ktorého vyformovali župana, sa už opotreboval. A možno aj vedeli, veď čo s materiálom, ktorý sa už nedá využívať a prestane slúžiť svojmu účelu? Nechá sa napospas vlastnému osudu, alebo ho budeme recyklovať?

   Dielňa KDH ponúkla vlastný materiál pod značkou Milan Majerský. Voliči si zvolili to, čo je nové, pevné, lebo im je jedno, komu bude slúžiť. Dôležité je, že bude slúžiť aj svojmu rodnému kraju. A rodný kraj sa mu odmení, v parlamentných voľbách bude voliť KDH, lebo prospech z toho budú mať nielen voliči, ale aj biely koník pán Majerský, ba aj KDH. Tak už to v živote chodí.

   Nechcem byť ako pán Pellegrini, nenazvem ľudskú bytosť materiálom, aj keď tento výraz, ktorý sa v prípade županov z dielne SMER – SD veľmi zapáčil nielen opozícii, ale aj redaktorom a moderátorom, ba aj mnohým voličom. Iba mne nie.

   Je pravda, že materiálom môžeme nazvať aj podklady, z ktorých vznikne kniha, príspevok do novín. Ak podobný materiál vložíme do ľudskej bytosti za istým cieľom, tiež z toho niečo vznikne. Ale ako sa taký materiál opotrebuje? Niekto sa má o to starať, aby sa neopotreboval, neunavil, písmenká nevybledli a prichádzali vždy nové impulzy od stvoriteľov (SMER –SD). Tie neprichádzali, žeby sa aj jeho stvoritelia opotrebovali?

   Nezdá sa vám, že výraz vyhorel je vhodnejší? O staršej generácii učiteľov sa v určitom období hovorilo, že už vyhoreli a musí ich nahradiť niekto mladší, kto srší energiou. Tú energiu ale treba usmerniť, preto sú tam aj starší učitelia. Viete si predstaviť, že učiteľa – ľudskú bytosť nazvete materiálom, ktorý sa unavil, opotreboval a stratil pevnosť?

   Myslím si, že unavený materiál SMER – SD smeruje do dejín. Možno aj preto: „Vo voľbách do VÚC v roku 2017 v niektorých prípadoch došlo už aj k únave materiálu“ povedal  Peter Pellegrini.

   Na záver musím dodať, že pán Chudík budil dojem, že je naozaj unavený, sklamaný, … jednoducho vyhorel.  Na rôznych besedách v televízii mi pripadal ako zhasínajúci uhlík. Ak by mal vedľa seba iný uhlík napríklad z centrály Smer – SD, aj by sa znovu rozhorel. Čo teraz bude robiť?

   V jednej dedine som sa pred komunálnymi voľbami spýtala jednej babky, koho budú voliť za starostu: „Šak znaš, teho stareho. Už sme sebe na ňeho zvikľi a un na nas. A co bi robil, šak ňič iňše ňezna, lem starostovac. (Veď vieš, toho starého. Už sme si na neho zvykli a on na nás, a čo by iné robil, veď nič iné nevie, iba „starostovať“.)

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.