Vyhľadávanie

Platový ošiaľ pred voľbami

15.05.2018 11:34

Hrať sa s deťmi jeden deň, je zábava, ale hrať sa s nimi celý školský rok, je drina. Preto kladiem prácu učiteľov, pracovníkov centier voľného času, vychovávateliek i učiteľov základných umeleckých škôl na rovnakú úroveň. Všetky tieto profesie by mali mať rovnaké platy a vysokoškolské vzdelanie.

V každej profesii pracujú ľudia talentovaní aj menej talentovaní, učiteľov nevynímajúc. V období štrajkov za vyššie mzdy sa jedna učiteľka vyjadrila: „Dnes sme žiakov neučili, iba sme ich vychovávali.“ Akým spôsobom? Možno do nich hustili informácie o morálke a slušnom správaní. Možno im povedali, nech si robia, čo chcú, len nech sú ticho a neublížia si. Ak to zvládnu, budú dobre vychované?

Je všeobecne známe a potvrdzujú to aj rôzne prieskumy a štatistiky, že sa naše deti neučia pre prax, lebo vraj tí, ktorí ich učia, majú ďaleko od reálneho života. Kto za to môže? No predsa učitelia!

V každej profesii nájdete množstvo problémov. Buď sa ich snažia zamestnanci riešiť, ak na to majú dosah, alebo z firmy odídu do inej, alebo si (tí schopnejší) založia vlastnú firmu. Uvedomujú si totiž, že ak si nevybudujú svoj vlastný sen, niekto iný si ich najme, aby mu pomohli vybudovať ten jeho. Tak nejako to povedal Tony Gaskin.  

Aký sen majú naši učitelia? Momentálne vybojovať si vyššie platy. Držia sa hesla: Kto má peniaze, má aj moc, aj autoritu, a aj úctu? Viem, že majú aj iné požiadavky, ale tie zanikajú v platovom ošiali. Aspoň tak to na prvý pohľad vyzerá. Aj medzi učiteľmi sú ľudia podpriemerní, priemerní i nadpriemerní, ako všade inde.

Vraj v predvolebných štrajkoch boli zdravotné sestry zmanipulované odbormi, ktoré sa poučili z Euripida: „Podpriemerní ľudia sú najvýrečnejší, keď rečnia z davu.“

Kto zmanipuloval učiteľov? Prekvapuje ma s akou razanciou vystupujú na verejnosti a k akým činom ich ženie túžba po peniazoch. Znevážia iných, lebo majú vyššie platy.

Už roky sa učitelia držia toho, čo dostanú na papieri. Nech im teda nejaká autorita prikáže, aby jasnejšie formulovali svoje problémy a diskutovali o nich nielen medzi sebou, ale aj s rodičmi a cez sociálne siete. … a dozvedia sa o sebe vecí, ktoré sa im nebudú páčiť.

11. december 2015

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.