Vyhľadávanie

Politika – pánske huncútstvo

18.05.2018 06:44

(13. september 2017)

   Oponu na javisku našej politickej scény som na niekoľko mesiacov zatiahla. Teraz, keď som za ňu opäť nakukla, bolo tam živo. Slovenská politická opozícia sa akosi zamotala do vlastných sietí.

   Najprv som si všimla umelcov, ktorým sa akosi znepáčili symboly robotníckej a roľníckej triedy – kladivo a kosák na pamätníkoch našich osloboditeľov. Niekto zdôvodnil, že tam patrí iba červená hviezda, lebo tá je symbolom armády, ktorá nás oslobodila. Buďme radi, že sa nestalo niečo ešte horšie, že tie pentagramy neotočili hore nohami. To by ich už neochránili ani prezidentove anjelské krídla.

   Pán prezident Kiska už totiž rieši iný problém. Niekto sa postaral o to, aby vysvetľoval, ako jeho firma platí dane a čo sa dialo počas jeho volebnej kampane. Žeby vetry znovu zaduli z východu?

   Kedysi dávno sa nejaká obálka objavila na stole pána Mečiara. Pán Mečiar vedel, čo chce dav. Vie to aj pani Ďuriš Nicholsonová? Možno, až sa pán bývalý minister Galko, ktorý má skvelé skúseností s odpočúvaním, lebo  „vie kam sa pozrieť a do čoho sa pozrieť“, dostane do skupinky, ktorá bude kontrolovať tých, ktorí odpočúvajú, všeličo sa na našom malom Slovensku zmení.

   Teraz o inej skupinke. Na chvíľu sa vrátili domov, aby si oddýchli, zašantili si, porozhliadli sa po krajine. Hovorím o niekoľkých úspešných manažéroch pôsobiacich v dôležitých firmách v zahraničí. Slováci, ktorí urobili dieru do sveta. Pre nás ostatných Slovákov sa z tej diery stane hviezdna brána, alebo z nej bude čierna diera, v ktorej budú miznúť talentovaní absolventi slovenských škôl?

   Aký skvelý čas pre pána ministra Lajčáka, aby aj on na istý čas vypadol. Najviac sa mi páči, že ho na medzinárodnej politickej scéne bude zastupovať pán prezident Kiska. Možno sa zblížia, a ak nedosiahne to, čo si zaumienil dosiahnuť na svetovej politickej scéne, pán Kiska mu odovzdá svoje skúseností, poradia aj iní a stane sa ďalším slovenským prezidentom. Ako ináč sa dá vysvetliť, že sa dostal zo zorného uhla našej politickej opozície.

   Zaujímalo by ma, aké plány majú s pánom Dankom. Teraz je to také rozpačité. Pána Bugára už odpísali, iste aj ďalších. Pán Fico je pre mňa v ostatnom čase nečitateľný, ako keby stál pred dôležitým rozhodnutím, o ktorom zatiaľ mlčí. A pán Kaliňák? Hovoria, že musí preč. A pôjde? To je otázka!

   Vidíte, koľko problémov treba vyriešiť na najvyššej úrovni. Na nás obyčajných smrteľníkov im nezostáva čas. Pravdepodobne prvýkrát v živote nepôjdem voliť. A nemám ani výčitky svedomia. Nepracujem, už nie som živnostníčka, neodvádzam dane, som dôchodkyňa. Pozorujem živé tvory v záhrade, v lese i na našej politickej scéne.

   Spomenula som si na básničku z päťdesiatych rokov, keď som bola škôlkarka:

„V malých srdciach s veľkou láskou,

prichádzame na Hradčany.

Ku vám súdruh Zápotocký,

prezident náš milovaný.“

   Aké to bolo kedysi dávno jednoduché. Vtedy sme si nedokázali predstaviť, žeby niekto z nás mohol byť prezidentom. Dnes to nie je až také nepredstaviteľné.

 

Poznámka:

„Pentagram (gréc. Πενταγράμμοσ: s piatimi líniami) je päťramenná hviezda, ktorá vznikne nakreslením uhlopriečok v pravidelnom päťuholníku. Je taktiež považovaný za magický znak dobra a bielej mágie. Pentagram otočený hore nohami, t. j. stojaci na jednom cípe, je znakom zla, čiernej mágie, vyvolávania démonov a pod.“

https://sk.wikipedia.org/wiki/Pentagram

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.