Vyhľadávanie

Politikárčenie

26.02.2019 09:28

Žiadne vírenie vzduchu, žiadne tornáda, žiadne predlžovanie utrpenia, míňania času a peňazí. Jedno kolo a dosť. Možno to už nebude také zaujímavé, ale pre bežného smrteľníka prospešné.

Na vlajkovú loď slovenskej politiky sa dostali piráti. Chcú ju dostať za každú cenu. Ak ju nedostanú, aspoň ju vyplienia. Prišli ako z jasného neba, poobzerali sa a pustili sa do práce. A ide im to.

Všetci okolo sú už unavení, ale oni nie. Šantia a zabávajú sa po svojom. Ukážu prstom, a už je z človeka vyvrheľ, vrah a zlodej. Nabúrajú systém a čudujú sa, že sa všetko kazí.

Byť prezidentom si nikto z nich netrúfa, lebo „volí ľud“. Vyberú si kandidátov, hodia do vody a ten, kto sa v tej vode neutopí a má šancu doplávať do cieľa ako prvý, tomu pomôžu. S ostatnými sa porozprávajú, dohovoria im. Ty nemáš šancu doplávať, si len slabá žena a ty nemôžeš, lebo …

Najhoršie je, keď sa do cesty pripletú ďalší, ktorí sa nedajú zmanipulovať. Tých treba odstaviť za každú cenu. Treba hľadať, kde urobili chybu, aj maličkosť, lebo kto robí, robí aj chyby. Za detailmi sa skrýva diabol, hovorí klasik.

Konečne majú svojho favorita do druhého kola. Má šancu vyhrať? To nikto nevie, preto sa treba poistiť. Na poslednú chvíľu sa u protivníka objaví detail, malá trhlinka, ktorá by mohla narušiť múry prezidentského paláca, ba aj celej republiky. Volič zaváha. Váhavca posunieš tam, kam chceš. Stačí dobrý psychológ a majster slova.

Nechápem prečo máme v parlamente toľko právnikov. Psychológovia (nie psychiatri) by robili našu politiku menej agresívnou, lebo vidia aj dôsledky konania. Majstri slova by formulovali zrozumiteľné zákony aj pre bežných smrteľníkov.

Psychológ študuje na filozofickej fakulte a psychiater na lekárskej fakulte. Keď pani Nicholsonová doštuduje, bude PhDr. – doktorka filozofie. Ak by študovala psychiatriu na lekárskej fakulte, mohla by získať titul MUDr. – doktorka medicíny.

Bola by som rada, keby platil zákon, že voľby prezidenta budú jednokolové a vyhrá ten, kto získa najviac hlasov. A čo budú robiť politici? Budú sa venovať umeniu spravovania štátu, ktorý sme im zverili do rúk. Dôležité je, aby prestáli politikárčiť. Toto slovo má toľko variácií, že bojovať s ním, je naozaj zložité.

https://www.vysokeskoly.sk/vyhledavac-programu-oboru/vysledky?pohled=program&hledanec=psychiatria

 

17. február 2019

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.