Vyhľadávanie

Poškodený Andrej Kiska

03.11.2018 10:07

Pán prezident sám a otvorene verejne priznal, že je poškodený. Čo vám prebehlo mysľou? Zamyslím sa nad tým jednoducho - zdravým sedliackym rozumom tak, ako to funguje u nás na dedine medzi jednoduchými ľuďmi.

Dedinčan zháňa miešačku, lebo stavia dom. Objaví sa niekto z dediny, kto má miešačku za dobrú cenu. Prišiel k nej bližšie neurčeným spôsobom. Dobrá cena – dobrá kúpa.

Potom príde sused a skonštatuje: „Ja som tú miešačku už niekde videl, len si neviem spomenúť kde.“ Začne debata a príde sa na to, kto bol pôvodným majiteľom miešačky, aj že o ňu prišiel. Niekto mu ju ukradol.

Keďže je to malá dediny a každý každého pozná, všetko uvedú do pôvodného stavu. Bez obviňovania, bez súdov. Miešačka sa vráti pôvodnému majiteľovi. Zlodej vráti peniaze tomu, kto si ju od neho kúpil a život ide ďalej.

Tento príbeh sa stane korálikom na náhrdelníku, ktorý si navlieka každý človek,  každá dedina. Korálik ku koráliku a je tu náhrdelník, na ktorý pripne starosta erb obce. A dedina má históriu. Koráliky sú zlaté, strieborné, medené i drevené, ale sú aj také diabolské – žeravé, ktoré aj po rokoch pália.

Čo myslíte, akým uhlíkom sa stane pozemok občana Kisku v histórii dediny, v katastri ktorej sa nachádza? Ale on je predsa prezident!  Treba hovoriť o Slovensku! Bude ho ten korálik – uhlík páliť, bude páliť Slovákov, alebo si s týmto problémom poradí jednoducho – zdravým sedliackym rozumom – pozemok vráti majiteľovi a škodu si bude vymáhať od toho, kto mu ukradnutý pozemok predal. Veď je prezident a ten má iných poradcov ako dedinčan, ktorý väčšinu svojich problémov rieši v krčme. Zvyčajne to dobre dopadne. Verejná mienka je nadovšetko! Ak chceš v tej dedine zostať a prežiť, musíš dodržiavať zákony.

Neviem, aké plány má pán prezident, ale asi chce zostať na tomto našom „mafiánskom“ Slovensku, ktoré má svoje mestá, dediny, osady a ľudí, ktorí ešte stále majú svoj zdravý sedliacky rozum. Chce si ich získať? Nech odstráni kamene, ktoré sa na jeho ceste k sláve objavili. Nemôže sa predsa správať tak, ako v tomto vtipe:

Ak sa človek potkne o kameň a priateľ sa ho spýta, čo tam bolo napísané, má dve možností, ako odpovie.

Buď odpovie: „Somár, dvíhaj nohy!“ Toto asi pán prezident nepovie. Má ešte inú možnosť: „Somár, nepýtaj sa!“ Prezident by mal odpovedať na otázky a neskrývať odpovede pod kamene, lebo ...

Výraz „Byť poškodený“ má veľa významov a ľudia vedia byť veľmi zlí.

 

26. október 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.