Vyhľadávanie

Postavme vajce na špičku!

10.05.2018 09:16

(8. január 2017)

   Keď sa vrátil zo svojich ciest, niekto poznamenal, že objaviť nový svet mohol hocikto iný, nie je na tom nič zložité. Krištof Kolumbus na to zareagoval geniálne. Požiadal chlapov v hostinci, aby postavili vajce na špičku. Ak to dokážu, uzná im, že objaviť nový svet naozaj mohol hocikto.

   Nikomu sa to nedarilo a nakoniec to vzdali. Kolumbus vajce jemne naklepol a postavil ho na špičku. Všetci sa zasmiali a znovu skonštatovali, že to nie je nič zložité. Spýtal sa ich, kto to dokázal prvý. Museli priznať, že práve on, Krištof Kolumbus, bol prvým objaviteľom naklepnutého vajíčka stojaceho na špičke, aj nového sveta. To druhé vraj už nie je pravda.

   Mnohé problémy sú zdanlivo zložité, ale ich riešenie veľmi jednoduché. Dôležité je, kto na to príde prvý. Vtedy si ten, čo problém vyriešil ako prvý, spomenie na slávneho moreplavca a zvolá: „Už je vajce na špičke!“

   Predstavte si Slovensko ako stôl, na ktorom ležia vajíčka. Všelijako sa kotúľajú, lebo nie sú uložené v miske. Jedno, s označením VSŽ,  sa odgúľalo do USA a vrátilo sa ako taký záprdok, o ktorom si myslíme, že nám priláka sliepku, ktorá vedľa neho znesie ďalšie vajíčko. A čo keď ten záprdok spadne a rozbije sa?

   Ďalšie vajíčka s nápisom Školstvo, Zdravotníctvo, … Tak tieto vajíčka už roky nevie nikto postaviť na špičku. Musíme dať pozor, aby nespadli zo stola na zem, lebo zo zeme na nás budú pozerať začudované volské oká.

   Možno netreba hľadať riešenie, netreba postaviť vajce na špičku, do pojmu demokracia na slovenský spôsob sa vmestí všetko – je to pre nás nový svet, o ktorom vieme veľmi málo. Keď zmúdrieme, postavíme celé Slovensko na špičku. Ako to urobiť? Zatiaľ na to nikto neprišiel.

 

8. január 2017

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.