Vyhľadávanie

Potkany

26.05.2018 10:15

(12. december 2016)

   Prečítala som si niekoľko zaujímavých článkov o potkanoch, prelistovala som encyklopédie, pozrela som si veľa fotografií, prečítala som si, čo sa o nich píše na internete. Sú to naozaj veľmi múdre a milé zvieratká.

   Aj som sa zasmiala, keď sa medzi množstvo webstránok a blogov, ktoré ospevujú domácich miláčikov – potkany, zamiešala reklama na jed pre potkany a inzerát, v ktorom súrne potrebujú potkany – potravu pre ďalšieho domáceho miláčika – hada.

   Vybrala som niekoľko informácií, ktoré vás možno budú zaujímať. Premýšľala som aj o tom, čo majú potkany spoločné s ľuďmi, prečo ich ľudia nemajú radi (väčšina).

 

POTKAN AKO SYMBOL

  • Na Západe má potkan negatívnu symboliku.
  • Podľa jednej čínskej legendy práve potkan objavil pre ľudstvo ryžu. Možno preto je u nich symbolom bohatstva a zdroja potravy. Vždy si dokáže nájsť cestu do sýpok s ryžou.
  • V Japonsku sú dôležitými postavami bohatstva a prosperity bohovia Inari a Daikoku. Obaja sú často zobrazovaní spolu s potkanom.
  • „Zvyk sypať ryžu na mladomanželov má pravdepodobne pôvod v Indii, kde sa ryža počas hinduistických svadobných obradov používala ako symbol plodnosti a prosperity.“

(Jack Tresidder  1001 symbolov, vyšla vo vydavateľstve IKAR 2004)

 

ČO SA O NICH PÍŠE V ENCYKLOPÉDII

(Svet živočíšnej ríše, Vydavateľstvo Osveta, 1978)

 

   Potkany sú neveľké hlodavce príbuzné myšiam. Veľmi rýchlo sa rozmnožujú. Prispôsobia sa rôznym životným podmienkam a živia sa čímkoľvek.

   Žijú v trópoch, subtrópoch, aj u nás. Radi sa zdržiavajú v morských prístavoch a loďami sa dostanú do všetkých kútov sveta.

 

Potkan čierny – Rattus rattus

   Je 21 cm dlhý s ešte dlhším chvostom. V stredoveku bol rozširovateľom čiernej smrti – moru. Žije v blízkosti ľudí. V budovách si vyberá teplé a suché miesta. Slabo sa rozmnožuje a pomaly mizne. Vytláča ho privandrovalec potkan hnedastý.

 

Potkan hnedastý – Rattus norvegicus

   Je väčší ako potkan čierny a má kratší chvost. Jeho domovinou je pravdepodobne východná Ázia. Dnes sa vyskytuje všade. Nie je taký dobrý skokan a lezec ako potkan čierny, ale je výborný plavec a veľmi rýchlo sa rozmnožuje. Žije vo voľnej prírode v dierach, ktoré si vyhrabe, ale aj v budovách a na smetiskách.

 

Potkan obrovský – Cricetomys gambianus

   Tento africký potkan meria vrátane chvosta až 90 cm. Žije v tropických lesoch.

 

Krtopotkany

   Žijú väčšinou v severnej Afrike a v Malej Ázii. Žijú v dierach ako krty. Niektoré majú oči celkom zakryté kožou. Majú krátky chvost a nohy prispôsobené na hrabanie.

 

Ježopotkany

   Žijú v južnej a strednej Amerike v lesoch blízko vody. Srsť majú premenené na krátke ostré štetinky.

 

Potkan bavlníkový a potkan ryžový

   Usadili sa na juhu USA. Poškodzujú polia a záhrady.

 

oOo

 

   Vidíte, potkan je naozaj veľmi prispôsobivý. Vie sa dostať do všetkých kútov sveta a tam, kde má vhodné podmienky pre život, ostane. Aj niektorí ľudia tak robia.

 

POTKANIE FÚZY  - (SITA 2. marca 2008)

   Potkanie fúzy umožňujú potkanom vidieť v tme. Americkí vedci zistili, že fúzy posielajú informáciu priamo do mozgu. Prostredníctvom fúzov vnímajú veci, ktoré my vnímať nedokážeme. Až videosystém, ktorý dokáže monitorovať kmity fúzov stokrát rýchlejšie ako klasické domáce video, umožnilo tento výskum posunúť ďalej.

   Fúzy potkanov pôsobia ako ľudský zrakový systém. Potkanie fúzy majú viac podobností s ľudským zrakovým systémom ako so zrakovým systémom hlodavcov.

 

POTKANY A NÁŠĽAPNÉ MÍNY - Časopis Plus jeden deň

   "Potkany vraj vedia veľmi dobre hľadať nášľapné míny. Desiatky potkanov už získali medzinárodný certifikát, ktorý potvrdzuje, že sú na úrovni stopárskych psov. Aká odmena ich čaká za dobre splnenú úlohu? Namiesto klobásky dostanú banán."

 

   Kedysi dávno som čítala knihu Jamesa Clavella „Potkan kráľ“ (Slovenský spisovateľ 1984). Mnohé knihy si s odstupom času rada prečítam ešte raz, ale túto nie, aj keď je skvele napísaná. Je v nej priveľa krutostí. Najviac na mňa zapôsobil záver. Usúdila som, že prežije len najsilnejší a byť kráľom, je relatívny pojem.

 

   Potkany vedia byť veľmi roztomilé, hlavne potkanie mláďatká. Vedia byť aj kruté, keď hladujú. Zvykajme si.

https://www.google.sk/search?q=potkan

 

   Tu sa dočítate, čo stvárajú potkany v Českej republike. Na jedného obyvateľa pripadá 5 potkanov. Nezistila som, koľko je ich na Slovensku.

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/395286/sokujici-cislo-z-metropole-5-potkanu-na-prazana.html

 

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.