Vyhľadávanie

Prečo chcem, aby Miloša Zemana zvolili za českého prezidenta

10.05.2018 08:56

(11. január 2018)

   Chcem ho aj naďalej počúvať a premýšľať o tom, prečo mal takú veľkú radosť z toho, že sa americký prezident Donald Trump rozhodol uznať  Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, aj ako bude za tento svoj sen bojovať. Prečo českému prezidentovi na tom až tak veľmi záleží?

   Iste si spomínate na jeho rôzne vyjadrenia o prezidentovi Tisovi, o Židoch, o Dubčekovi a tiež o Slovákoch a Slovensku, dávnejšie aj o slovenskom pive. Každý sa musí nejako odreagovať. Je pod tlakom – Jeruzalem, prezidentské voľby a ktovie, čo všetko ho trápi. Možno rozmýšľa aj o Vysočine.

   Hovorí sa, že ak chceš vedieť o človeku pravdu, počúvaj, čo hovorí, keď v strese, keď je nazlostený na niečo alebo niekoho. Všetky tieto jeho vyjadrenia sú podľa mňa nepodstatné, sú iba dôsledkom niečoho dôležitého, na čom mu skutočne záleží. Momentálne mu najviac leží na srdci jeho budúce prezidentovanie,  a záleží mu na tom, aby bol Jeruzalem hlavným mestom Izraela. Tak veľmi sa z toho tešil, aj keď je to záležitosť Izraela a Palestíny.

   Myslela som, že si odpoveď na moju otázku niekde prečítam, ale nestalo sa tak. Mnohé pravdy sa zvyčajne odhalia až neskôr. Ak náhodou Miloša Zemana nezvolia za českého prezidenta a vráti sa na svoju milovanú Vysočinu, už sa nič nedozviem, ale taký je život.

   Vrátim sa ešte k dvom pánom  – prezidentovi Tisovi a politikovi Dubčekovi. Prečo práve týchto dvoch si vybral český prezident. Generácia, ktorá prežila fašistický slovenský štát, mala prezidenta Tisa rada. Netvrdím, že všetci. Táto generácia neskôr zistila, že nebolo všetko tak, ako sa im zdalo. Hovorím o jednoduchých ľuďoch, ktorých politika nezaujíma. Aj populárny pán Dubček mal a má svojich oponentov, ale tí radšej mlčia, lebo verejná mienka je verejná mienka, načo si budú robiť problémy. Preto, zo strany pána prezidenta Zemana, zaznelo iba jemné štuchnutie a vidíte, akú odozvu to vyvolalo.

   Nedávno vysvetlil, medzi iným, prečo chce byť českým prezidentom. Vraj aby nestratil kontakt s novinármi. Zabáva sa na nich. Hodí im „kostičku“ a oni ju skúmajú zo všetkých strán a nakoniec ju opíšu tak, aby sa zapáčili svojmu chlebodarcovi.

   Porovnajme si teraz nášho prezidenta Andreja Kisku a českého prezidenta Miloša Zemana. Každý z nich zabáva svoj národ svojským nenapodobiteľným spôsobom. Sú momentálne na politickom javisku. Sú také silné osobnosti, že hrajú vlastné predstavenie, alebo každý z nich má svojho režiséra a musia sa podriadiť?

  Ešte sa spýtam, kto režíruje prezidenta Putina a prezidenta Trumpa a kto vodcu Kim Čong-una? A čo naši európski vodcovia, radšej lídri, kto tých režíruje?

 

11. január 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.