Vyhľadávanie

Preťala som dva gordické uzly

17.05.2018 09:01

(24. máj 2017)

   Aspoň sa mi to teraz tak javí. Jeden sa volá Milan1 a druhý Puppuššško. A možno prejde istý čas a ja zmením názor, lebo „Ľudia, ktorí sa nemenia, sa ani nevyvíjajú.“ Povedal český prezident Miloš Zeman.

   Veľmi rada si čítam debaty pod blogmi. Rôzni ľudia – rôzne postoje, názory. Nehovorím o tých, ktorí si prídu len tak „pokecať“, vypudiť zo seba zlosť.

   Myslím si, že Milan1 a Puppuššško si nechodia len tak „pokecať“. Oni sa potrebujú utvrdiť v tom, čo tvrdia. Sú to takí sčítaní dogmatici. Nepripustia, že „Minulosť sa mení podľa prítomnosti. Ak sa zmení prítomnosť, zmení sa aj náš pohľad na minulosť.“ (Bohuslav Martinu)  Aj na našu prítomnosť bude o niekoľko rokov iný pohľad, a možno sa nám to vôbec nebude páčiť.

   Poviem to aj ináč. Každý človek sa pozerá na svet z iného uhla pohľadu. Niekedy nestačí mať množstvo informácií, dokonca aj roztriedených, uložených do systému, vyznať sa v nich. Ja sa napríklad takto neviem poučiť z minulostí. Mne nestačia holé fakty. Musí v tom byť aj niečo iné – príbeh, ktorý do toho zapadá, ktorý vyvolá akýsi citový poryv a následne premietnutie do vlastného života, k ľuďom, ktorí sú mi blízki. A ani neviem ako, intuitívne vycítim, čo dobre a čo zlé sa z toho môže pre mňa vykľuť.

Vezmime si vysťahovalectvo kedysi a dnes. Veď je v tom obrovský rozdiel!

  • Mnoho Slovákov sa vysťahovalo do Ameriky. Išli tam za prácou.
  • Všetci Cigáni z našej dediny, niekoľko rokov po 2. svetovej vojne, sa odsťahovali do českého pohraničia. Bolo ho treba osídliť. Už sa nevrátili.
  • Po roku 1968 odišli mnohí Slováci na západ a čo sa z nich vykľulo, keď sa vrátili? Treba ich vymenovať?

   Komunista, kresťan, fašista. Stačí sa preniesť len o niekoľko desaťročí (u kresťanov aj tisícročí) dozadu a už je to iný uhol pohľadu.

   A prenesme sa do čias pálenia bosoriek. Aj dnes sa pália bosorky – nepohodlní ľudia, ale na iných hraniciach. Hovorí vám niečo Ústav pamäti národa?

   A genocída? Tiež má mnoho podôb. Možno ju treba v súčasnosti iba premenovať. U nás na Slovensku sa dnes  javí ako akýsi hybrid – bastard – kríženec  vysťahovalectva, psychického nátlaku, ekonomického vydierania … s jediným cieľom – presťahujte sa a dáme vám prácu. Dáme vám prácu – aké veľavravné!?… „Arbeit macht frei“?

Dogma:

  • cirkevne: článok viery pokladaný za neomylný, nezvratný a večný.
  • pejoratívne: Slepo uznávaná poučka, zásada, učenie, často vedecky nedokázané.

(Veľký slovník cudzích slov, vydavateľstvo SAMO – AAMM, 1997)

 

POZNÁMKA:

K napísaniu tohto príspevku ma podnietila debata pod blogom:

https://hedviga49.blog.pravda.sk/2017/05/22/genocida-je-hrozostrasne-slovo/

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.