Vyhľadávanie

Prežili sme monarchiu, federáciu, úniu a možno prežijeme aj kalifát

26.05.2018 10:38

(22. december 2016)

   Kúpila som si kalendár. Je výnimočný. Tak trochu. Sú v ňom totiž uvedené nielen slovenské, ale aj české mená, nielen slovenské, ale aj české sviatky a pamätné dni. Ktovie aké spomienky sa mi budú vynárať s plynúcimi dňami roku 2017.

   Jedna sa už vynorila, keď som si prečítala  blog pána Romana Bednára „Kyjev kašle na svojich vojakov, ktorí sa vrátia z vojny proti bratom“.

   Vlastne to ani nie je spomienka, skôr otázka. Dokázali by sme sa k Čechom správať rovnako, ako sa správajú Ukrajinci k Rusom, pod akoukoľvek zámienkou? Vedel by niekto zasiať semienko nenávisti do našich sŕdc voči národu, s ktorým sme prežili dlhých 75 rokov? Na čas nás síce oddelili (2. svetová vojna), čo vytvorilo veľmi zaujímavý obraz a zanechalo stopy na oboch národoch.

   Nejako si tiež neviem predstaviť, žeby Slovák namieril svoju zbraň proti Poliakovi. Veď kedysi dávno, ešte pred vznikom Československa, sa uvažovalo aj o tom, že budeme Poľskoslovensko, ale nakoniec z toho zišlo. A kde by sme boli bez ich lacných kureniec a vajíčok? Ani ich jablká nie sú na zahodenie. Priplatíte si a máte aj kvalitu.

   „Do tankoch a na Budapešť“ plánoval jeden slovenský politik. Nad tým sa dá len pousmiať.  https://www.youtube.com/watch?v=Xv5yeMQoUt4  Slováci vedia Maďarov aj rozosmiať. Moji známi to skúsili. Stačilo, že si v Maďarsku v obchode vypýtali slovenskú klobásku. Doberáme sa navzájom. Pripomína mi to čínsku monádu. Bojujeme medzi sebou, sme kadejako popreplietaní, ale tvoríme jeden celok.

   A Rakúšania? Slúžime im, obkukávame, porovnávame a zvažujeme, ako sa im  priblížiť, dosiahnuť ich úroveň. Sme slobodní a nikto nás už nedrží za ostnatým drôtom. Dokonca už vieme, čo je za ním. Aj tu by som mohla uviesť veľa vecí, ktoré nás spájajú, ale to vie každý.

   Obyčajní ľudia, musím sa vyjadriť presnejšie – bežní ľudia chcú dôstojne prežiť svoj život vo svojej krajine. Zvykajú si, že „bedár je nevyhnutným doplnkom milionára“ ako tvrdí Henry George. Vyjadrím to aj ináč: „Ak dostávaš mzdu bez toho, žeby si na ňu pracoval, potom za teba iný pracuje bez toho, aby ju dostával.“ Povedal Lev Nikolajevič Tolstoj.

   Zabudli sme na monarchiu, zabudli sme na federáciu a zabudneme aj na úniu, keď sa vyplnia predpovede Baby Vangy. Predpovedá, že v roku 2043 bude transformácia Európy na islamský kalifát dokončená. Hlavným mestom sa stane Rím.

   Ešte to tak nie je, preto si navoďme sviatočnú náladu. Naozaj si to pozrite, neoľutujete:

https://www.youtube.com/watch?v=Q7C2MKoBL7Q

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.