Vyhľadávanie

PÚPAVA

01.05.2019 10:12

Púpava lekárska  (Taraxacum officinale)

Púpava lúčna, pumpava, pumpelica, pumprlica, pampuliška, pampeliška, pampuška, pleška, žabí mlieč, žltý mlieč, májik, leví zubec, kašinec, lucernićky, …  Iste existuje aj veľa ďalších pomenovaní tejto užitočnej „buriny“.

 

Termín kvitnutia:

  • apríl - október

 

Termín zberu:

  • korene – marec (pred rozkvitnutím rastliny) a september až október (po odkvitnutí rastliny)
  • listy – máj až september
  • kvety – apríl až máj

 

Ako pôsobí púpava na náš organizmus?

  • Púpava je neškodná a môže sa užívať aj dlhodobo, väčšie dávkovanie účinok nezvýši.
  • V púpave je veľa účinných látok, ktoré zabíjajú škodlivé baktérie.
  • Obsahuje taraxacín, tanín, inulín, horčiny, ale aj vitamíny a rôzne minerály.
  • Liečime ňou cukrovku, reumu, obezitu a žltačku, bráni tvorbe žlčových kameňov, znižuje tvorbu cholesterolu, podporuje trávenie, lieči pečeň, obličky i žlčník
  • Účinné látky povzbudzujú funkciu pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov
  • Silnejší odvar z hociktorej časti rastliny sa môže použiť ako pleťová voda na pehy aj ako voda na vlasy.
  • Pomáha pri chronickej únave
  • Pomáha pri liečbe cukrovky a lymfatických uzlín, pri zväčšení sleziny
  • Pôsobí proti degenerácii kostí a chrupaviek
  • Slúži aj na vyvolanie menštruácie
  • Zvonku slúži na omývanie vyrážok a hemoroidov.

 

KOREŇ:

  • Koreň vykopeme v jari alebo v jeseni. Pozdĺžne ho rozrežeme a vysušíme pri teplote do 50°C
  • Môže dorásť až do dĺžky pol metra
  • Je najliečivejšou časťou rastliny
  • Pomáha nám pri ochoreniach pečene a žlčníka
  • Podporuje vylučovanie žlče a zlepšuje naše trávenie
  • Koreň obsahuje až 25 % inulínu
  • Obsahuje tiež horčiny, glykozid a kaučuk.
  • Má protirakovinové účinky – ničí nádorové bunky.

LISTY:

  •  Konzumujú ich nielen zvieratá, ale aj ľudia
  • Môžu sa používať až do jesene
  • Majú horkastú chuť, ale dajú sa jesť aj surové
  • Liečia pečeň a obličky a prečisťujú celý organizmus
  • Po konzumácii listov častejšie močíme. S močom sa odplavuje veľa škodlivých látok z nášho tela. Žiaľ, odplavuje sa aj draslík, ale v listoch púpavy je veľa draslíka, preto ho rýchlo nahradíme
  • Mladé čerstvé listy sa pre vysoký obsah vitamínu C pripravujú ako šalát
  • Okrem draslíka obsahujú organické kyseliny, vitamíny a enzýmy.

KVETY:

  • Kvety uvarené s cukrom sa používajú ako med proti kašľu. Pravý med má väčší význam.

STONKY:

  • Mlieko vylučované z púpavových stoniek je osvedčeným liekom na bradavice.
  • Biela mliečna šťava nie je jedovatá, ale môže vyvolať nepríjemné kožné reakcie.

 

R E C E P T Á R

 

KÁVA Z KOREŇA:

  • Vysušený koreň zomelieme
  • Zo zomletej zmesi si uvaríme nápoj podobný káve
  • Dávkovanie to isté ako pri káve
  • Nápoj je horkastý, ale nemali by sme ho sladiť
  • Možno pridať mlieko

 

ČAJ Z KOREŇA 1.:

  • Vysušený a posekaný koreň zalejeme vriacou vodou
  • 10 – 15 minút lúhujeme.

 

ČAJ Z KOREŇA 2.:

  • 2 kávové lyžičky pokrájaných usušených koreňov nasypeme do pol litra studenej vody
  • Zamiešame a lúhujeme 12 hodín
  • Potom ohrejeme maximálne na 80°C – nevaríme
  • Precedíme
  • Hrnček čaju vypijeme 30 minút pred raňajkami a druhý hrnček tridsať minút po raňajkách
  • Prejavia sa silné močopudné účinky, naše telo vyplavuje škodlivé látky
  • Čaj pomáha pri borelióze, jarnej únave a akné
  • Koreň sa používal ako náhradka kávy v časoch núdze
 
 

ČAJ Z LISTOV:

  • púpavové listy usušíme
  • zalejeme vriacou vodou
  • Lúhujeme asi 10 minút

 

ŠALÁT Z LISTOV 1.:

  • Mladé púpavové listy pokrájame na menšie kúsky
  • Vytlačíme na ne citrón
  • Zamiešame a konzumujeme
  • Do šalátu si pridávam uhorku, paradajku a cibuľku, prípadne si naň nastrúham nejaký tvrdý syr, chutí lepšie

 

ŠALÁT Z LISTOV 2.:

  • Mladé púpavové listy pokrájame na menšie kúsky
  • Zalejeme nálevom z octu, vody, soli a cukru (ako do uhoriek)
  • Zamiešame a konzumujeme
  • Do šalátu si pridávam uhorku, paradajku a cibuľku, prípadne si naň nastrúham nejaký tvrdý syr, chutí lepšie

 

 

UPOZORNENIE:

  • Ak máte vážne problémy so žlčníkom, obličkami, žalúdkom, zverte sa radšej do rúk lekára
  • V tehotenstve a čase dojčenia to s púpavou nesmieme preháňať
  • Biela mliečna šťava zo stoniek nie je jedovatá, ale môže vyvolať nepríjemné kožné reakcie

 

 

ZDROJE INFORMÁCIÍ:

 

Dr. med. Heike Kovácsová: Liečba domácimi prostriedkami

Vydalo Vydavateľstvo Ikar, a.s., Bratislava v roku 2010

 

Dr. Hans W. Kothe: Sto byliniek

Vydavateľstvo Ikar, a.s., Bratislava, 2008

 

Luděk Dobroruka, Zdeňka Podhajská, Jaroslav Bauer: PESTRÁ PRÍRODA

Mladé letá 1984

 

J. Volák, J. Stodola, F. Severa: Veľká kniha liečivých rastlín

PRÍRODA 1987

 

Dionýz Dugas: Naše najlepšie bylinky

OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o., Praha 2013

 

VEĽKÁ KNIHA BLINIEK

Reader´s Digest Výber, Bratislava 2009

 

Jaroslava Bednářová: HERBÁR alebo od alchemilky požindavu

Vydavateľstvo Fortuna Libri, Bratislava, 2017

 

Burkhard Bohne: Naše najlepšie bylinky

OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o., Praha 2011, 2016

 

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.