PÚPAVA
01.05.2019 10:12Púpava lekárska (Taraxacum officinale)
Púpava lúčna, pumpava, pumpelica, pumprlica, pampuliška, pampeliška, pampuška, pleška, žabí mlieč, žltý mlieč, májik, leví zubec, kašinec, lucernićky, … Iste existuje aj veľa ďalších pomenovaní tejto užitočnej „buriny“.
Termín kvitnutia:
- apríl - október
Termín zberu:
- korene – marec (pred rozkvitnutím rastliny) a september až október (po odkvitnutí rastliny)
- listy – máj až september
- kvety – apríl až máj
Ako pôsobí púpava na náš organizmus?
- Púpava je neškodná a môže sa užívať aj dlhodobo, väčšie dávkovanie účinok nezvýši.
- V púpave je veľa účinných látok, ktoré zabíjajú škodlivé baktérie.
- Obsahuje taraxacín, tanín, inulín, horčiny, ale aj vitamíny a rôzne minerály.
- Liečime ňou cukrovku, reumu, obezitu a žltačku, bráni tvorbe žlčových kameňov, znižuje tvorbu cholesterolu, podporuje trávenie, lieči pečeň, obličky i žlčník
- Účinné látky povzbudzujú funkciu pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov
- Silnejší odvar z hociktorej časti rastliny sa môže použiť ako pleťová voda na pehy aj ako voda na vlasy.
- Pomáha pri chronickej únave
- Pomáha pri liečbe cukrovky a lymfatických uzlín, pri zväčšení sleziny
- Pôsobí proti degenerácii kostí a chrupaviek
- Slúži aj na vyvolanie menštruácie
- Zvonku slúži na omývanie vyrážok a hemoroidov.
KOREŇ:
- Koreň vykopeme v jari alebo v jeseni. Pozdĺžne ho rozrežeme a vysušíme pri teplote do 50°C
- Môže dorásť až do dĺžky pol metra
- Je najliečivejšou časťou rastliny
- Pomáha nám pri ochoreniach pečene a žlčníka
- Podporuje vylučovanie žlče a zlepšuje naše trávenie
- Koreň obsahuje až 25 % inulínu
- Obsahuje tiež horčiny, glykozid a kaučuk.
- Má protirakovinové účinky – ničí nádorové bunky.
LISTY:
- Konzumujú ich nielen zvieratá, ale aj ľudia
- Môžu sa používať až do jesene
- Majú horkastú chuť, ale dajú sa jesť aj surové
- Liečia pečeň a obličky a prečisťujú celý organizmus
- Po konzumácii listov častejšie močíme. S močom sa odplavuje veľa škodlivých látok z nášho tela. Žiaľ, odplavuje sa aj draslík, ale v listoch púpavy je veľa draslíka, preto ho rýchlo nahradíme
- Mladé čerstvé listy sa pre vysoký obsah vitamínu C pripravujú ako šalát
- Okrem draslíka obsahujú organické kyseliny, vitamíny a enzýmy.
KVETY:
- Kvety uvarené s cukrom sa používajú ako med proti kašľu. Pravý med má väčší význam.
STONKY:
- Mlieko vylučované z púpavových stoniek je osvedčeným liekom na bradavice.
- Biela mliečna šťava nie je jedovatá, ale môže vyvolať nepríjemné kožné reakcie.
R E C E P T Á R
KÁVA Z KOREŇA:
- Vysušený koreň zomelieme
- Zo zomletej zmesi si uvaríme nápoj podobný káve
- Dávkovanie to isté ako pri káve
- Nápoj je horkastý, ale nemali by sme ho sladiť
- Možno pridať mlieko
ČAJ Z KOREŇA 1.:
- Vysušený a posekaný koreň zalejeme vriacou vodou
- 10 – 15 minút lúhujeme.
ČAJ Z KOREŇA 2.:
- 2 kávové lyžičky pokrájaných usušených koreňov nasypeme do pol litra studenej vody
- Zamiešame a lúhujeme 12 hodín
- Potom ohrejeme maximálne na 80°C – nevaríme
- Precedíme
- Hrnček čaju vypijeme 30 minút pred raňajkami a druhý hrnček tridsať minút po raňajkách
- Prejavia sa silné močopudné účinky, naše telo vyplavuje škodlivé látky
- Čaj pomáha pri borelióze, jarnej únave a akné
- Koreň sa používal ako náhradka kávy v časoch núdze
ČAJ Z LISTOV:
- púpavové listy usušíme
- zalejeme vriacou vodou
- Lúhujeme asi 10 minút
ŠALÁT Z LISTOV 1.:
- Mladé púpavové listy pokrájame na menšie kúsky
- Vytlačíme na ne citrón
- Zamiešame a konzumujeme
- Do šalátu si pridávam uhorku, paradajku a cibuľku, prípadne si naň nastrúham nejaký tvrdý syr, chutí lepšie
ŠALÁT Z LISTOV 2.:
- Mladé púpavové listy pokrájame na menšie kúsky
- Zalejeme nálevom z octu, vody, soli a cukru (ako do uhoriek)
- Zamiešame a konzumujeme
- Do šalátu si pridávam uhorku, paradajku a cibuľku, prípadne si naň nastrúham nejaký tvrdý syr, chutí lepšie
UPOZORNENIE:
- Ak máte vážne problémy so žlčníkom, obličkami, žalúdkom, zverte sa radšej do rúk lekára
- V tehotenstve a čase dojčenia to s púpavou nesmieme preháňať
- Biela mliečna šťava zo stoniek nie je jedovatá, ale môže vyvolať nepríjemné kožné reakcie
ZDROJE INFORMÁCIÍ:
Dr. med. Heike Kovácsová: Liečba domácimi prostriedkami
Vydalo Vydavateľstvo Ikar, a.s., Bratislava v roku 2010
Dr. Hans W. Kothe: Sto byliniek
Vydavateľstvo Ikar, a.s., Bratislava, 2008
Luděk Dobroruka, Zdeňka Podhajská, Jaroslav Bauer: PESTRÁ PRÍRODA
Mladé letá 1984
J. Volák, J. Stodola, F. Severa: Veľká kniha liečivých rastlín
PRÍRODA 1987
Dionýz Dugas: Naše najlepšie bylinky
OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o., Praha 2013
VEĽKÁ KNIHA BLINIEK
Reader´s Digest Výber, Bratislava 2009
Jaroslava Bednářová: HERBÁR alebo od alchemilky požindavu
Vydavateľstvo Fortuna Libri, Bratislava, 2017
Burkhard Bohne: Naše najlepšie bylinky
OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s.r.o., Praha 2011, 2016
———
Späť