RIZOTO ZO SÓJOVÝCH KOCIEK
16.05.2019 14:41Veľmi chutné rizoto, ktoré si môžete dochutiť a vylepšiť podľa vlastných predstáv.
Suroviny:
- 300 ml ryže
- 90 g sójových kociek
- Hrášok s karotkou 330 g sklo (ako do zemiakového šalátu)
- 2 stredne veľké cibule
- Olej
- Trochu masla
- Tvrdý syr
- 1 zeleninový (slepačí, hovädzí) bujón
- Mleté čierne korenie
- Mleté nové korenie
- Mletá rasca
Postup prípravy:
RYŽA:
- Jednu cibuľu pokrájame na malé kúsky a upražíme do sklovitá.
- Pridáme umytú guľatú ryžu a ešte chvíľu dusíme.
- Keď sa ryža začne sfarbovať dohneda, zalejeme ju vodou (600 ml – dvojnásobné množstvo ako ryže)
- Pridáme rovnú kávovú lyžičku soli a varíme dovtedy, kým sa voda nestratí.
SÓJOVÉ KOCKY:
- Sójové kocky zalejeme pol litrom vody a počkáme, kým sú kocky mäkké (trvá to asi hodinu)
- Cibuľu pokrájame na malé kúsky a upražíme do sklovitá na oleji
- Kocky aj s prebytočnou vodou vylejeme na cibuľu a pridáme bujón. Ak je vody málo, lebo sa rýchlo odparila, prilejeme ďalšiu
- Dochutíme čiernym korením, novým korením a rascou a necháme variť dovtedy, kým sa sójové kocky nezačnú rozpadávať
- Pridáme trochu čajového masla, aby bolo jedlo chutnejšie
- Pridáme hrášok s karotkou (bez nálevu), zamiešame.
- Nakoniec pridáme ryžu a zamiešame
- Na tanieri si rizoto posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.
POZNÁMKA:
- K jedlu chutí kyslá alebo čerstvá uhorka, šalát z paradajok, papriky a cibule, ľadový šalát, …
- Jedlo je veľmi sýte.
———
Späť