Vyhľadávanie

S fľašku šlivovici s každim še zdobrice?

24.05.2018 06:09

(23. november 2016)

   Reorganizujeme školstvo, nielen mládež sa nám opíja a akosi sa nám stále nedarí, aby sme sa z tej šlamastiky dostali. Poučme sa z histórie. Prenesme sa o zhruba dve storočia dozadu.

   Ján  Andraščík sa narodil 6. augusta 1799 v Lipovciach pri Prešove v rodine krčmára, preto sa niet čomu čudovať, že alkohol nenávidel. Dokonca v roku 1844 napísal veršovanú divadelnú hru „Šenk palenčeni“. Hru zo šarišského nárečia do štúrovskej slovenčiny preložil M. M. Hodža, stala sa veľmi populárnou a hrala sa po celom Slovensku.

   Bojovať proti alkoholu vo vtedajších časoch bolo v móde. V rokoch 1847 až 1848 v Šarišskej župe  zomrelo počas hladomoru okolo 30 000 ľudí. Tí, čo nezomreli, trpeli biedou a vyslobodenie z nej hľadali v alkohole. Treba ešte pripomenúť, že čapovanie a predaj liehovín bol tom čase pre mesto Bardejov výnosným zdrojom príjmov.

   Ján Andraščík bol talentovaný a vzdelaný. Ovládal viacero jazykov –  európske, ba aj niektoré orientálne. Teologickú fakultu v Pešti ukončil v roku 1821 doktorátom. V roku 1827 bol profesorom na biskupskom seminári v Košiciach, odkiaľ musel pre svoje názory odísť. Neskrýval totiž svoj odpor voči šovinistickej maďarizácii. V roku 1832 si ho bardejovskí mešťanostovia zvolili za katolíckeho farára, kde pôsobil až do svojej smrti. Zomrel v chudobe na katolíckej fare v Bardejove na Štedrý deň  24. decembra 1853. Je pochovaný na Cintoríne sv. Michala v Bardejove. Toto je veľmi stručný životopis.

   Teraz o niečom inom, ale predsa o tom istom. V roku 1887 v Bardejove reorganizovali remeslá. Táto reorganizácia si vyžiadala založenie učňovskej školy, ktorú zriadilo Živnostenské spoločenstvo pri chlapčenskej katolíckej ľudovej škole. Jej úlohou bolo vychovávať učňovskú mládež nielen z mesta, ale aj z celého okolia. Otázkou je, či už vtedy niesla pomenovanie po Jánovi Andraščíkovi. Prečo by som to chcela vedieť?

   Hotelová akadémia Jána Andraščíka v Bardejove (predtým učňovská škola pre strojných zámočníkov, holičov, kaderníkov, automechanikov – opravárov) sa v súčasnosti zameriava na cestovný ruch, gastronómiu, hotelierstvo, obchod a služby, teda vychováva aj čašníkov a servírky. Ich patrónom je veľký bojovník proti alkoholu, ktorého meno sa skvie v pomenovaní školy, ktorá medzi iným vychováva a učí, ako spôsobne ponúkať ľuďom nielen jedlo, ale aj víno, pivo, ba aj čosi ostrejšie, aby dobre vytrávilo.

Netrápme sa už nad tým, ale dajme si na záver jeden citát z divadelnej hry „Šenk palenčeni“:

„Jak te mudre ľudze tak vi s nima žice,

s fľašku šlivovici s každim še zdobrice“

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.