Vyhľadávanie

Slováci sú priečni škriepnici

16.03.2019 07:34

Aké írečité slová. K Slovákom patria po každej stránke. Sú rýdzo slovenské a vystihujú nás ako národ, aspoň podľa mňa. A možno sa vám viac páči škriepni priečnici.

Často sa stretávam s názorom, že ľudia, ktorí boli proti vzniku Slovenskej republiky, nemajú právo aktívne sa zúčastňovať na jej živote. Vraj taký človek nemôže byť prezidentom, predsedom parlamentu, predsedom vlády, poslancom, …  

Ani ten najlepší návrh na posunutie Slovenska dopredu sa neberie od toho, kto bol proti rozdeleniu Československa. Aj ja som bola proti rozdeleniu Československa. Dnes musím uznať, že sa mi v samostatnej republike páči. Dúfam, že ste pochopili, ako to myslím. Radšej dopoviem. Páči sa mi rozdelenie Československa, no v našej samostatnej republike ešte všeličo škrípe.

Postupne vymierajú tí, ktorí prežili veľkú časť svojho života v socialistickej republike a začína chýbať nový nepriateľ demokracie. Stane sa ním skostnatený Čechoslovakista? A kto príde na rad po ňom? Slováci potrebujú aspoň vymysleného vnútroštátneho nepriateľa. Ak bude v širokom kontexte a variabilný, bude sa dať použiť na mnohé účely. Dokonca máme ústav, ktorý sa o také záležitostí stará. Hromadí tam informácie o ľuďoch, ktorí sa za istých okolností môžu stať nepohodlnými.

Konšpirátorov (neviem, či je to ten správny výraz, možno aj áno) je na Slovensku ako maku. Nájdete ich v dedinskej krčme, mestskej kaviarni, ba aj v parlamente. Konkurentov dokážu šmahom ruky odstaviť. Budoval si socializmus aktívnejšie, ako väčšina? Dnes si odpísaný. Bol si proti vzniku Slovenskej republiky, lebo nemáš rád zmenu? Si odpísaný.

A viete, prečo je to tak? Sme škriepny národ. Škriepili sme sa s Maďarmi, že nám chcú ukradnúť južnú časť republiky, s Čechmi, že na nich doplácame a teraz s Poliakmi, že k nám dovážajú nekvalitné mäso. A čo Rakúšania? Keď k nám chodili na lacné a kvalitné potraviny (bolo to dávno), tiež sa nám to nepáčilo. Čo napísať o Ukrajincoch? Akosi mi nič nenapadá. Možno preto, že ak by nebolo ukrajinských zubných lekárov, východniarov by boleli zuby.

14. marec 2019

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.