Vyhľadávanie

Slovanská bohyňa Devana

23.05.2018 06:29

(18. december 2017)

   Pred niekoľkými rokmi sa hovorilo, že v lesoch v južnom cípe okresu Bardejov, ak budete mať šťastie, uvidíte bieleho jeleňa. Človek by si myslel, že poľovníci zorganizujú na toto vzácne zviera hon. Ale je v tom malý háčik, možno veľký hák.

   Traduje sa totiž, že také zviera nemožno zastreliť, ani iným spôsobom usmrtiť, lebo sa stane dáke nešťastie. Táto povera má svoju moc aj dnes, aj keď je z čias, kedy ľudia verili iba v pohanských bohov.

   O slovanskej mytológii sa v ostatnom čase píše veľa a mnohé v napísanom si odporuje. Napríklad aj to, kto bola matka Devany. Najčastejšie sa spomína Lada – bohyňa lásky, manželstva a všetkého, čo súviselo s jarou – orba, siatba, …

   Boh Perún bol bohom búrok, blesku a hromu. Jedného dňa, keď jeho krásna zlatovlasá dcéra Devana – bohyňa svetla vyrástla, poveril ju, aby sa starala o lesy, lúky, rieky a jazerá, o lovcov divých zvierat, aby odmeňovala čestných a trestala tých, ktorí nežili v súlade s prírodou.

   Perún vlastnil stádo krásnych bielych jeleňov. Biele jelene boli pod ochranou Perúna. Lovci ich nesmeli loviť. Devana sa však zaľúbila do jedného z lovcov a na jeho naliehanie mu dovolila uloviť si bieleho jeleňa z otcovho stáda. Keď to uvideli ostatní bohovia, jeleňa zachránili. Perún sa o tom dozvedel, lovca premenil na vodu a osadu aj s obyvateľmi zničil.

   Prešiel istý čas a otec dcére odpustil. Dostala luk a šípy a v lesoch znovu zavládol mier a poriadok. Dospela a stala sa z nej spravodlivá bohyňa. Nielen lovci v dávnych časoch, ale aj súčasní poľovníci ju pokladajú za svoju patrónku.

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.