Vyhľadávanie

Smer–SD má pravdu

25.02.2019 13:22

Okolo voľby kandidátov do Ústavného súdu je toľko šelestov, hluku, výkrikov, až z toho bolí hlava. Aj bežný človek je z toho humbugu, umelo vyvolaného rozruchu na balamutenie ľudí, načisto unavený.

Celé Slovensko sa pozastavuje nad tým, ako postupovala starostka v jednej malej dedinke na východe Slovenska, aby urobila poriadok s poslancami. Verím, že starostom tam nikto nechcel byť a ona sa obetovala.

Čím sa líši náš parlament od obecného zastupiteľstva v tejto malej dedinke? V parlamente sa všetko deje na vyššej úrovni? Aj poslanci sú na vyššej úrovni, ako tí dedinskí? Nech si zaspievajú, a nemusí to byť rovno slovenská hymna. Upokoja sa a iste získajú aj patričnú popularitu. Jeden už nebohý dedko z našej dediny hovorieval: „Keď sa bojím, tak si spievam.“ Tvrdil, že to pomáha.

Najviac ma sklamal Béla Bugár. Taký skúsený politik a kandidát na prezidenta! Pričinil sa o zlepšenie vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi. A v čom ma sklamal? Tým, že súhlasil s verejnou voľbou kandidátov do ústavného súdu.

Povolím uzdu fantázie. Spomínate si na časy, keď Richard Sulík povalil vlastnú vládu? Vtedy nahlas rozmýšľal asi takto: Povalím vládu, budú voľby a ja budem predsedom novej vlády. Aj Béla Bugár rozmýšľa a chce sa poučiť na vlastnej chybe: Povalím vládu, zlikvidujem stranu, ktorú som založil a stanem sa nezávislým prezidentom. Pripomínam, že strany všetkých doterajších prezidentov nefungujú. Andrej Kiska stranu nemal, tak si ju asi založí. Ide na to z iného konca. Uvidíme, čo z toho vyrastie.

A v čom má pravdu Smer–SD? Chce tajnú voľbu, ktorú považuje za výdobytok a prejav demokracie. Zmenu formy – na verejnú – vnímajú ako návrat do obdobia pred rok 1989, povedal hovorca strany Ján Mažgút. Myslím si to isté. Dokonca si myslím aj to, že ak by kandidátov volili v tajnej voľbe, boli by zvolení už v prvom kole. Poslanci za opozičné strany majú strach zo sebavedomých samorastov, ktorých zlúčili do strán, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu. 

Prečo aj SNS a Most- Híd chcú verejnú voľbu? Tak tomu nerozumiem. Verejne hlasovanie o platoch poslancov Národnej rady SR to áno, ale verejné hlasovanie o kandidátoch na ústavných sudcov? Ostatne, mali by si ich voliť sudcovia z vlastných radov a nie napríklad: … veď viete na koho myslím.

 

15. február 2019

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.