SMREKOVIČKA - likér s vôňou lesa
03.05.2016 01:26Tento recept som našla v jednej starej kuchárskej knihe. Sesternica mi poradila, aby som pridala aj cukor, vraj takto to robila naša babka – mama môjho otca.
Vyskúšala som ho urobiť bez cukru aj s cukrom.
- Bez cukru chutí podobne ako borovička, ale má vôňu smreka.
- S cukrom chutí ako likér.
V oboch prípadoch slúži ako liek proti kašľu aj prechladnutiu.
POTREBUJEME:
- Alkohol
- Cukor
- Výhonky zo smreka
Alkohol: Nemal by mať výraznú arómu, najvhodnejšia je vodka.
Cukor: Na každé deci alkoholu 1 kávová lyžička kryštálového cukru
Výhonky zo smreka: V máji sa vyberieme na vychádzku do lesa, lebo vtedy začínajú rásť na smrekoch nové výhonky. Sú svetlo zelené. Keď dosiahnu dĺžku 3 až 5 cm, vtedy si z nich natrháme. Odtrhneme polovicu zo svetlozeleného výhonky, aby mohol dorásť aspoň na krátku vetvičku a nepoškodili sme strom. Na deci alkoholu budeme potrebovať 3 až 5 výhonkov.
POSTUP:
- Z litrovej fľaše vodky odlejeme asi 3 deci.
- Do fľaše nasypeme 7 kávových kopcovitých lyžičiek cukru.
- Pridáme 30 až 40 výhonkov zo smreka
- Uzavrieme, premiešame a necháme 2 až 3 mesiace odstať na tmavom chladnom mieste. Občas premiešame preklopením fľaše hore dnom.
- Scedíme, ale nemusíme, lebo nápoj s výhonkami vyzerá pekne a chutí vynikajúco.
Keď je nápoj hotový, môžeme ho užívať ako liek proti nachladeniu. Dávku si určíme sami, lebo nie je to iba liek, ale aj chutný likér.
UPOZORNENIE:
Svetlozelené výhonky musia byť zo smreka, aký rastie v lese, nie z rôznych ozdobných smrekov, ktoré si ľudia pestujú v záhradkách.
———
Späť