Vyhľadávanie

SMREKOVIČKA - likér s vôňou lesa

03.05.2016 01:26

Tento recept som našla v jednej starej kuchárskej knihe. Sesternica mi poradila, aby som pridala aj cukor, vraj takto to robila naša babka – mama môjho otca.

 

Vyskúšala som ho urobiť bez cukru aj s cukrom.

  • Bez cukru chutí podobne ako borovička, ale má vôňu smreka.
  • S cukrom chutí ako likér.

V oboch prípadoch slúži ako liek proti kašľu aj prechladnutiu.

 

POTREBUJEME:

  • Alkohol 
  • Cukor
  • Výhonky zo smreka

 

Alkohol: Nemal by mať výraznú arómu, najvhodnejšia je vodka.

Cukor: Na každé deci alkoholu 1 kávová lyžička kryštálového cukru

Výhonky zo smreka: V máji sa vyberieme na vychádzku do lesa, lebo vtedy začínajú rásť na smrekoch nové výhonky. Sú svetlo zelené. Keď dosiahnu dĺžku 3 až 5 cm, vtedy si z nich natrháme.  Odtrhneme polovicu zo svetlozeleného výhonky, aby mohol dorásť aspoň na krátku vetvičku a nepoškodili sme strom. Na deci alkoholu budeme potrebovať 3 až 5 výhonkov.

 

POSTUP:

  • Z litrovej fľaše vodky odlejeme asi 3 deci.
  • Do fľaše nasypeme 7 kávových kopcovitých lyžičiek cukru.
  • Pridáme 30 až 40 výhonkov zo smreka
  • Uzavrieme, premiešame a necháme 2 až 3 mesiace odstať na tmavom chladnom mieste. Občas premiešame preklopením fľaše hore dnom.
  • Scedíme, ale nemusíme, lebo nápoj s výhonkami vyzerá pekne a chutí vynikajúco.

 

Keď je nápoj hotový, môžeme ho užívať ako liek proti nachladeniu. Dávku si určíme sami, lebo nie je to iba liek, ale aj chutný likér.

 

UPOZORNENIE:

Svetlozelené výhonky musia byť zo smreka, aký rastie v lese, nie z rôznych ozdobných smrekov, ktoré si ľudia pestujú v záhradkách.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.